Kulttuuri syö strategian aamiaiseksi

Työskentelen paljon yritysten liiketoimintastrategioiden kehittämisen parissa. Usein roolini on se, että saamme synnytettyä strategiasta kokonaisuuden, joka selkeästi määrittelee yrityksen position, olemassaolon oikeutuksen, attribuutit kommunikaatiossa sekä tarinan ja palvelupauksen. Kutsumme tätä tarinan kirkastamiseksi jossa yhdistyvät niin kommunikaatio, energia kuin tapa käyttäytyä asiakkaiden kanssa. Usein nämä asiat ovat jopa niitä ainoja tapoja rakentaa kilpailuetua, tuotteiden ja palveluiden ollessa niin samankaltaisia.

Näiden toimeksiantojen alussa kerron aina, että se mitä me yhdessä teemme ja määrittelemme, sen tulee olla totta. Eli jos väitämme jotakin olevamme, sen pitää peilata yrityksen kulttuuria ja niitä henkilöitä jotka asiakkaiden kanssa ovat tekemisissä. Jos otamme miltä tahansa toimialalta viisi päällisin puolin samanlaista yritystä, voi nopeallakin tutkinnalla löytää sen, että näiden yritysten kulttuurit ovat täysin erilaisia. Ja tästä syystä nämä yritykset ovat myös sisäisesti ja asiakkaan silmin erilaisia. Tässä vaiheessa on myös hyvä muistuttaa, että voimavara voi myös olla tai tulla taakaksi.

Usein käy nimittäin niin, että jokainen projektissa mukana oleva on liikuttavan yksimielinen siitä, että meidän pitää johtaa strategiastamme kirkas tarina ja käyttäytymismalli. Kaikki ovat tyytyväisiä, taputtavat toisiaan selkään hurraa huutoojen kera…jos nyt pieni liiottelu sallitaan.

Varsinainen happotesti tulee kuitenkin siinä vaiheessa, kun päätettyjen asioiden implementointi alkaa. Lähes aina on niin, että vanhoista totutuista toimintamalleista pitää luopua, jotta uutta syntyy. Tässä kohtaa mitataan yrityksen johtaminen, kulttuuri sekä yksittäisten henkilöiden sitoutuminen muutokseen. Hyvätkään aikeet eivät riitä, jos kulttuuri on sellainen, että se vastustaa muutosta. Paraskaan strategia ja tarina ei toteudu ja muutu toiminnaksi, jos sitä hiljaa vastustetaan, ja toimitaan kuten ennen.

Kun haluat muuttaa ja kehittää asioita, ole aina selvillä siitä, mikä on kulttuurin vastaanottokyky. Jos et tätä teem, voit olla varma, että homma menee munilleen. Tästä huolimatta kehoitan jatkuvaan muutokseen ja toiminnan parantamiseen. Kultturikin muuttuu, usein sillä, että johto ja esimiehet näyttävät edestä päin mallia.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:
Yksi kommentti kohteessa “Kulttuuri syö strategian aamiaiseksi
  1. Harri Huru says:

    Hyvä kirjoitus.

    Yhdenkään yrityksen strategia kivivarmasti ei ole “asiakkaalle keskisormen näyttäminen aina tilaisuuden tullen”. Näitä caseja on kuitenkin esim. sosiaalisessa mediassa seurattu useita. Se johtuu juuri kirjoittamasi kulttuurin ja yksilön käyttäytymisen epätasapainosta strategian kanssa ja on muutoksista haasteellisin. Saman tyyppinen haaste esiintyy fuusioiden yhteydessä, kun kaksi erilaista kulttuuria pitäisi saattaa yhteen nopeasti synergiahyötyjen saamiseksi, jotka 60-70% tapauksista eivät toteudu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä