Unohda suunnitelma B

Suurin osa meistä pelkää epäonnistumista ja siksi emme halua ottaa riskejä. Se miten iso riski toteutuessaan pahimmillaan on, on jotain sellaista mitä me jokainen peilaamme omasta kontekstistamme. Toiselle tietyn asian riskikerroin on suuri, kun taas toiselle vastaava riski ei edusta oikeastaan minkäänlaista riskiä. Riskillä on aina hintansa. Se on joko negatiivinen tai sitten positiivinen, mikä mielestäni on riskinoton tarkoituskin.

Koska pelkäämme epäonnistumista, on meillä tapana rakentaa turvaverkoksemme erilaisia skenarioita sekä niihin liittyviä käytännön suunnitelmia ja polkuja. Hyvä niin. Tällä toiminnalla on ikävä kyllä yksi haittapuoli. Niin kauan, kun meillä on A-suunnitelman lisäksi suunnitelma-B ja vielä lisäksi suunnitelma-C, emme täysillä panosta suunnitelma A:n onnistumiseen. Ihan siksi, että tiedämme, että A:n mennessä mönkään voivamme nojata siihen toiseen vaihtoehtoon ja selvitä tilanteesta, jos nyt ei ihan kuivin varpain niin ainakin hukkumatta kokonaan.

En kannusta ketään ottamaan järjettömiä riskejä tai pistämään koko perheensä varallisuutta pantiksi esimerkiksi yritystoiminnan vuoksi. Siihen kuitenkin kannustan, että kannattaa pokerin termein laittaa all in, siihen missä haluaa olla hyvä ja mistä haluaa menestystä saada.

Jos sinulla on ainoastaan suunnitelma-A, on sinun annettava kaikkesi jotta tämä suunnitelma onnistuu. Sinulle ei ole aikaa eikä varaa miettiä mitä teet jos et onnistu, koska kaikki energiasi kuluu siihen että onnistut. Onnistuminen on myös päätös. Päätös siitä, että annat ja teet kaikkesi. Päätös siitä, että et anna periksi ensimmäisen, etkä toisenkaan vastoinkäymisen kohdatessa sinut. Päätös, että jos jalat potkaistaan alta, nouset aina pystyyn.

Voittajilla ei ole varasuunnitelmia. Voittajat eivät tee kompromisseja. Voittajat noudattavat ensimmäista ja ainoaa suunnitelmaansa kohti menestystä. Ja voittajat myös pääsevät tavoitteeseensa.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:
Yksi kommentti kohteessa “Unohda suunnitelma B
  1. Samuli Pahalahti says:

    Luin juuri mielenkiintoisen kirjan aiheesta, joka tarjosi täysin päinvastaisen näkemyksen. Jos haluaa menestyä pitkällä tähtäimellä, joutuu väistämättä nielemään tappioita aina välillä. Menestyksen ratkaisee se, kuinka hyvin pystyy sietämään näitä tappioita ja kykeneekö minimoimaan niiden haitalliset vaikutukset.

    http://www.amazon.com/What-Learned-Losing-Million-Dollars-ebook/dp/B00MNMHBA0/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä