Wikipedia kertoo narsismista näin: ”häiriölle on tyypillistä erilaiset suuruuskuvitelmat, voimakas ihailun tarve ja empatian vähäisyys. Häiriöstä kärsivä kokee olevansa oikeutettu erikoiskohteluun, on kateellinen tai ylimielinen ja voi käyttää muita häikäilemättä hyväkseen. Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan narsistinen häiriö ei ilmene älyllisinä tai suoritusongelmina eikä myöskään mielenterveysongelmina. Se ilmenee sosiaalisessa käyttäytymisessä, ja kun ihmiseltä puuttuvat tietyt hillitsevät mekanismit, esimerkiksi syyllisyyden- ja häpeäntunteet, hän voi suoriutua älyllisesti keskimääräistä paremmin.”
Kun katsoo viime vuosien meininkiä ja tapaa, jolla politiikot pyyhkivät kansalaisten mielipiteillä hanuriaan, tuntuu todella siltä, että me suomalaiset olemme naimisissa narsistin kanssa. Ja tämä narsisti on poliittinen päätöksentekoprosessi ja siinä mukana olevat henkilöt, jotka eivät arvosta kumppaniaan pätkän vertaa. Ainoastaan silloin kun narsistinen koneisto kokee meistä jotain hyötyvänsä, kuten esimerkiksi vaalien aikaan, lotkauttaa se kansalle korvaansa.
Joitakin vuosia sitten äänestäjät huijattiin jälleen kuvittelemaan, että voisivat asioihin vaikuttaa. Täkynä tuotiin niin kansalais-, kuin kuntalaisaloite. Keräämällä tarpeeksi kannattajia jonkin asian taakse, saadaan se käsiteltyä poliittisessa päätöksentekoprosessia. Kun katselee mitä asioita näin on saatu eetteriin ja varsinkaan läpi, voi kyynisesti todeta, että ne asiat menevät läpi mitkä ovat politikkojen omassa intressissä. Toki olisi tähän helppo todeta, että tyhmä kansa saa sen minkä ansaitsee ja että mitäs äänestitte nuo tollot tuonne eduskuntaan. Maamme vaalijärjestelmä on kuitenkin sellainen, että muutoksen saaminen aikaan äänestämällä on pelkkä märkä uni.
Tällä viikolla olemme saaneet jälleen todistaa järjestelmän totaalista piittaamattomuutta ja omien intressien eteenpäin puskemista. Metsähallituslaki nuijittiin läpi vaikka toistasataatuhatta äänestäjää sitä vastusti. Malmin lentokentän kohtalokin on sinetöitu kabineitessa jo aikoja sitten. Äänestämällä ja aktiivisella toiminnalla voit vaikuttaa: uskokoon ken haluaa.
Leave a Reply