Vanhat mallit strategiatyössä ovat auttamattomasti tehottomia

Kun perustin Reeperbahnin, olin monella tapaa tuskastunut. Itseni, mutta ennen kaikkea asiakkaiden puolesta. Vaikka työskentelin monessa sen ajan huipputoimistossa, saa käyttää aikaa, jos haluaa löytää konservatiivisemman toimialan kun mainostoimistot ja konsultointibusiness. Edelleen tuntuu siltä, että aika, on monessa paikassa pysähtynyt, ja innovatiivuus sekä ketterät menetelmät ovat vain korulauseita, joiden avulla sinisilmäinen asiakas hurmataan taloon sisään.

Otetaan esimerkkinä strategiaprosessi. Sillä ei ole väliä tehdäänkö brändi-, tuote- tai vaikkapa liiketoimintastrategiaa. Mallit ja toimintatapa näiden projektien läpiviennille ovat parhaimmillaankin kuin suoraan kahdeksankymmentäluvulta. Lopputuloksena aivan liian pitkään kestäviä projekteja, joiden valmistuessa johtopäätökset ovat jo vanhentuneita kun niitä peilaa alun ongelmaan jota lähdettiin ratkomaan.

Tämä ei sinällään ole ihme, kun tutkii monen palveluita tarjoavan yrityksen ansaintamallia. Se perustuu nimittäin aikaan ja massaan. Tehdään mahdollisimman paljon töitä ja mahdollisimman massiivinen loppuraportti. Sata sivua taustaa, kera yhden sivun yhteenvedon, joka sekään ei suoraan anna suosituksia sille, mitä käytännössä tulisi seuraavaksi tehdä.

Itse päätin jo heti alussa, että brändistrategiatyö pitää saada kasaan kolmessa-neljässä viikossa. Ei kolmessa-neljässä kuukaudessa. Nopeus on valttia kahdella tavalla: se pakottaa keskittymään olennaiseen, sekä myös tekemään päätöksiä. Tuossakin aikajanassa ehti väyrystellä aivan tarpeeksi, mutta fokus pysyy silti kasassa. Nopean, tehokkaan ja hyvin johdetun prosessin avulla päästään ainakin 90% osumatarkkuuteen. Luku, joka on tarpeeksi hyvä, koska muutos ja kehitystyö on joka tapauksessa jatkuvaa.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä