Kuuntelin eilen lentokoneessa matkalla Münchenistä Helsinkiin, Jari Sarasvuon YLE-puheella aikanaan ulos ajettua podcastia. Monesta kiinnostavasta otsikosta ja sisällöstä jäi erityisesti mieleen eräs tutkimus, jossa tutkittiin määrän ja laadun suhdetta koetilanteessa. Aihe on itsellekin mieluisa, ja olen siitä myös aikaisemmin kirjoittanut.
Kokeessa tutkittiin kahden eri ryhmän dreijaamalla valmistamia tuotoksia. Ensimmäisen ryhmän suoritusta mitattiin määrän kautta. Tarkemmin, kuinka monta kiloa valmista tuotetta he saivat tietyssä ajassa tehtyä. Toista ryhmää taas mitattiin laadun kautta. Kuinka hyvälaatuisia tuotteita he saivat samassa ajassa valmistettua. Se mitä kumpikaan ryhmistä ei tiennyt oli se, että molempia ryhmiä mitattiin valmiiden tuotteiden laadun kautta. Laadun, jota ulkopuolinen arviointiryhmä arvioi molempien ryhmien osalta.
Ei varmaan ole yllätys kumpi ryhmä voitti testin? Tietenkin ryhmä, joka valmisti mahdollisimman monta tuotetta annetussa ajassa. Syy on selvä. Mitä enemmän harjoittelet ja toistat tiettyä asiaa, samalla virheistä oppien ja kehittyen, sen paremmaksi tulet. Määrään panostanut ryhmä ehti dreijata, tehdä virheitä ja oppia näistä virheistä samalla, kun pelkkään laatuun keskittynyt ryhmä ei saanut paljoakaan aikaan, ja vielä melko huonolla laadulla.
Ilmiö on itselle tuttu mainosmaailmasta, jossa työskentelin pitkään ennen oman yrityksen perustamista. Ideoinnissa laatu tulee aina määrän kautta. Jos rakastut ensimmäiseen mieleen tulevaan ideaan, olet yleensä aina hakoteillä.
Leave a Reply