Asiantuntijaharha, termi josta on sinulle hyötyä

Katsoin eilen televisiosta National Geographic-kanavalta erittäin mielenkiintoista ohjelmaa nimeltään Brain Games. Ohjelma keskittyy ihmisten käytökseen ja siihen, miten helppo meitä on erilaisilla suorilla ja epäsuorilla käskyillä ja vihjeillä ohjata. Koska itseä suuresti kiinnostaa se, miten pystyn muihin vaikuttamaan, ja näin ohjaamaan heitä parempaan suuntaan elämässä, seurasin ohjelmaa eilen lapsellisen innokkaana.

Eilisessä jaksossa kerrottiin mm siitä, että ihminen on luontaisesti ohjelmoitu kunnioittamaan auktotoriteettejä ja seuraamaan käskyjä. Jopa niin, että harva edes kyseenalaistaa esimerkiksi viranomaisen käskyjä, edes miettimättä onko kyseessä oikea henkilö oikealla asialla, vaiko huijari joka vaan esittää viranomaista. Samoin erilaiset vaatetukset ja symboolit herättävät, tai eivät herätä meissä luottamusta.

Ohjelmassa näytettiin esimerkkeinä toimittaja, lääkäri ja johtaja. Jokaisella meistä tulee heti mieleen, miten kyseisten ammattien edustajien tulee pukeutua, jotta he herättävät meissä luottamusta. Mitä tapahtuu, jos emme toimikaan kuten ihmiset odottavat meidän kyseisten ammattien edustajina toimivan. Tai parempaa, mitä jos osaisimme hyödyntää ihmisen toimintaan koodattuja malleja niin, että niistä on meille etua. Toimisimme, ja vaikkapa pukeutuisimme niin, että se parantaisi meidän mahdollisuuksia menestyä, ei huonontaisi.

Kun kirjoitan tähän sanan johtaja, pystyn samantien näkemään edessäni kuvan siitä, miltä johtaja näyttää. Niin pystyt sinäkin. Voi olla, että kuvamme ei ole täysin samanlainen. Mutta yhtäläisyyksiä löytyy taatusti enemmän kun eroavaisuuksia. Johtajalta odotetaan tietynlaista habitusta, oli sitten kyse vaatetuksesta, käytöksestä tai elekielestä. Usein sanotaan, että johtaja on ihminen joka pystyy ottamaan tilan haltuunsa. Positiivisen energian ja asenteen lisäksi pystymme suuresti esimerkiksi vaatetuksella vaikuttamaan siihen, miten vakavasti meidät otetaan. Kumpi on uskottavampi (kun kyseessä on henkilö jota et ole ennen tavannut): johtaja joka näyttää skeittarilta, vai johtaja joka on pukeutunut mittapukuun, paitaan ja hänellä on kravatti kaulassa? Toki toimialoissa on eroa, mutta pääsääntöisesti yli 80% ihmistä uskoo enemmän sitä, joka myös näyttää johtajalta. Tai ainakin siltä, miltä ihmiset olettavat johtajan näyttävän.

En neuvo sinua pukeutumisasioissa. Kehotan kuitenkin käyttämään sosiaalista älykkyyttä ennen eri tilanteisiin menoa. Tukeeko vai sabotoiko tapasi pukeutua ja käyttäytyä sitä viestiä mitä haluat ympärillesi jakaa? Itse pyrin hyvin tarkkaan miettimään miten pukeudun kun tapaan erilaisia ja eri asemassa olevia ihmisiä. Olen mielummin aina yli- kuin alipukeutunut. Suosittelen samaa sinulle.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä