Pieni vihainen mies. Ensimmäinen asia mikä tuli mieleen, kun legendaarinen General Electricin pääjohtaja Jack Welch eilen asteli lavalla täällä Jyväskylässä, Nordic Business Forumissa. Usein sanotaan, että ensivaikutelmaan ja fiilikseen kannatta luottaa, olinhan myös kuullut tarinoita tästä kovana ja suoraviivaisena pidetystä yritysjohtajasta. Tällä kertaa tunne ja taustatiedot, olivat kuitenkin hiukan harhaanjohtavia.
Jack Welch pitää henkilöstöä yrityksen tärkeimpänä voimavarana. Siis ihan oikeasti, eikä vain korulauseissa kuten usein on saatu oppia. Tämä eri tarkoita sitä, etteikö herra Welch olisi tiukka, suoraviivainen ja vaativa johtaja. Mutta tämän kovuuden takana on aito rakkaus ihmistä kohtaan. Sellaista ihmistä, jolle on tehty hyvin selväksi mitä häneltä odotetaan, ja jolle myös annetaan niin positiivista kuin korjaavaa palautetta siitä, miten hän suorituu. Seuraavaksi muutamia makupaloja Jackin haastattelusta, jonka Henkka Hyppönen veti.
Byrokratia helvettiin
Paras tapa tappaa kulttuuri ja ihmisten into, on rakentaa ja ylläpitää turhia rakenteita. Sellaisia jotka lopettavat järjen käytön, ja mahdollistavat poliittiset sisäpelit ja vallan kasautumisen tavalla joka saa yrityksen kuolemaan.
Visio
Yrityksen johdolla tulee olla hyvin selkeä maali minne ollaan menossa ja miksi. Tätä tulee myös kommunikoida jatkuvasti koko henkilöstölle. General Electric panosti seitsemänkymmentä miljoonaa dollaria oman oppilaitoksen rakentamiseen jossa opetettiin yrityksen kulttuuria, arvoa, visiota jne koko henkilöstölle. Welch piti myös itse kiinni siitä, että koulutti yrityksen jokaista työntekijää itse.
Sitouttaminen
Johtajan tärkein tehtävä on sitouttaa henkilökunta yrityksen ja sen johtajaan. Welch on uransa aikana ollut elävä esimerkki management by walking johtajamallista. Hän kiersi kaikki tehtaat, istui lounaalla ammattiliittojen ja henkilökunnan edustajien kanssa, kuunteli, sparrasi ja innostu. Kun hän aloitti oli hänen suosionsa neljä prosenttia, lopettaessaan seli oi yhdeksänkymmentäneljä prosenttia.
Luottamus
Ihmiset haluavat tehdä töitä ihmisten kanssa joihin luottavat. Koskee niin omaa henkilöstöä, yhteistyökumppaneita kuin asiakkaita.
Suora ja rehellinen palaute
Kun johtaja on kertonut selkeästi ihmisille, mitä heiltä odotetaan ja vaaditaan, pitää heille antaa myös suoraa ja rehellistä palautetta. Usein tämä palaute voi olla kovaakin jos ihminen ei ole pitänyt siitä kiinni mitä hän on luvannut tehdä. Joskus palaute on tarkoittanut sitä, että henkilö saa potkut. Mutta niin pitääkin olla. Mikään ei ole pahempaa kuin antaa potkut henkilölle joka on kymmenen vuotta ollut uskossa, että suoriutuu, ja sitten irtisanomisen peruste on se, että et pärjää. Hyssytely ja pehmojohtaminen ovat Jackin mielestä saatanasta, ihmiset menevät siitä sekaisin, eikä johto ota vastuuta töistään ja alaisistaan.
Innostava työympäristö
Ihmisten pitää ymmärtää miksi tulevat aamulla töihin. Heillä pitää olla tarina, jossa he haluavat olla mukana. Sellainen, joka tempaa mukaansa ja antaa tarkoituksen.
Paljon muutakin kiinnostavaa tuli kirjattua, mutta niistä lisää lähipäivinä.
“Yrityksen johdolla tulee olla hyvin selkeä maali minne ollaan menossa ja miksi”.
Tuo on yritysjohdon, tai minkä tahansa organisaation, vaikein tehtävä. Siis miten herätetään ihmisissä aito innostus tarinasta, johon he osallistuvat, sekä miten luodaan henkilökohtainen merkitys em. visiolle… Jos yritys haluaa olla maailman paras valitussa kategoriassa, niin ainakin itse kysyn miksi? Siis miksi tämä tavoite on ihmiskunnan kannalta millään tavalla relevantti, tai tuoko se itselleni enemmän henkistä pääomaa, jonka pohjalta voin joskus tyytyväisenä vetäistä viimeisen sisäänhengityksen?
_T