Moni johtaja hämmästyy, kun kerron heille, että asiakkaiden hurmaaminen on lastenleikkiä sisäiseen markkinointiin verrattuna. Useat elävät siinä harhaluulossa, että yrityksen jokainen työntekijä ilman muuta, ja innosta kiljuen, ottaa vastaan johdon milloinkin tekemät strategiset linjaukset. Ja mitä parasta, ymmärtävät yhdestä tiedotteesta sen, minkä johto on saanut työstettyä muutamassa kuukaudessa. Niin fiksua, kiinnostunutta ja nopeasti sisäistävää porukka on!
Paljastan sinulle salaisuuden: totuus on paljon karumpaa kun nämä harhaiset unet paremmasta maailmasta. Usein se kaikkein vaikein kohderyhmä ei suinkaan ole asiakkaat, vaan yrityksen henkilöstö. Ei siksi, etteivätkö he ymmärtäisi mitä halutaan tehdä ja saada aikaan. Vaan usein siksi, että johto olettaa, että kun henkilöt ovat tässä yrityksessä töissä, he ilman muuta tajuavat ilman sen suurempaa sitouttamista kaiken mitä johto kertoo. Seuraavassa muutama vinkki miten ohitat pahimmat karikot strategian sisäisessä jalkauttamisessa.
Ensimmäiseksi. Pidä huoli siitä, että strategia kiteytetään kiinnostavaksi sekä helposti ymmärrettäväksi tarinaksi. Usein tässä käytetään termiä hissipuhe. Ei riitä, että johtoryhmä on työstänyt satasivua voimapistettä. Usein vaikein osa prosessia on tehdä kyseisestä ajattelusta sellaista, että se helppo ja nopea sisäistää niin, että jokainen tajuaa mitä tämä asia juuri minulle tarkoittaa.
Toiseksi. Jalkauta strategia sekä siitä johdettu tarina tarpeeksi monelle ihmisille kasvotusten. Viestinnän tekemä tiedote ei millään tavalla ole riittävä tapa. Jotta onnistuisit, tarvitset tarvittavan määrän muutosagentteja jotka ovat puolellasi. Ainoa tapa saada näitä agentteja, on pitää huoli, että he ymmärtävät miksi muutos on tärkeää.
Kolmanneksi. Tuota tarvittava määrä materiaalia, sellaista joka selkeällä suomen kielellä aukottomasti avaa mistä asiassa on kyse. Itse olen kokenut parhaaksi hyödyntää kysymyksiä&vastauksia-patteristoja. Sellaisia jossa kerrotaan muutoksen taustoista. Mitä se yritys- ja yksilötasolla tarkoittaa. Sekä miksi on tärkeää, että kaikki soutavat samaaan suuntaan.
Lopuksi. Kommunikaation merkitystä ei voi liikaa painottaa. Vie keskimäärin seitsemäntoista kertaa toistoa, ennen kuin ihminen on asian sisäistänyt. Tähän peilaten ymmärrä hyvin, että yksi puolivillainen tiedostilaisuus ei ole tarpeeksi.
Hyvä kirjoitus. Ja kohta 4. Anna potkut niille johtoryhmäläisille, jotka ovat strategiaa vastaan. Mikään ei ole tuhoisampaa kuin korkean tason myyrä, joka kerää omat joukkonsa vetämään jotain toista linjaa.
Kiitos Harri. Ja juuri näin 🙂