Saatat hämmästyä, mutta tapaan edelleen ihmisiä jotka ovat sitä mieltä, että kun kerran he eivät ole kiinnostuneita Facebookista, Twitteristä, Linkedinistä ja monista muista internetin ihmeistä, ei näillä kanavilla voi olla suurta merkitystä siihen, miten heidän liiketoimintansa menestyy tai ei menesty. Tämä voi toki olla osatotuus. Pyrin kuitenkin aina rikkomaan tätä ajattelumallia.
Me 60-70 luvulla syntyneet olemme eläneet tyystin erilaisen lapsuuden ja nuoruuden kuin 80-90 luvulla syntyneet. Meille teknologian huippua todensi VHS-videonauhuri jossa oli langalllinen kaukosäädin, start ja stop-napilla. Ensikosketuksen tietokoneisiin saimme MS-DOS koneilla joissa graafinen käyttöliittymä oli vain märkä uni. Tietoa saadaksemme menimme kirjastoon. Kerran vuodessa ilmestyi Kuka kukin on-kirja josta pystyimme bongaamaan liike-elämän julkkiksia.
Tänään maailma on toisenlainen. Tietoa on saatavissa rajattomasti ja tällä tiedolla ei sinällään ole arvoa ellei osaa seuloa itselleen sieltä olennaista. Ihmisten ja yritysten taustat selvittää minuuteissa, ilman että he edes itse arvaavat mistä kaikki tieto on peräisin. Google, uutispalvelut, blogit ja yritysten verkkosivut ovat kaikki avointa dataa jota voi ja kannattaa tutustua niihin joiden kanssa tekee tai haluaa tehdä yhteistyötä.
Kun sanon, että on epäilyttävää. jos ihmisestä ei löydy mitään Googlesta, saa se monen takajaloilleen. Totuus on kuitenkin tänään se, että jo tämän hetken ja varsinkin tulevaisuuden johtaja- ja asiakassukupolvi on synnyiltään diginatiivia. Heille Google ja monet muut asiat ovat yhtä luonnollisia kuin meille oli kirjasto. He eivät tee eroa työminän ja yksityisminän väillä. He ovat yksi kokonaisuus. Yksi ihminen. Hyvine ja mahdollisine huonoine puolineen. Mutta kuitenkin avoimesti joka paikkaan viestien.
Verkossa voi olla mukana monella tavalla. Seuraajana. Osallistujana. Sisällön tuottajana. Sinä päätät mikä on oma tapasi ja tasosi. Ole kuitenkin avoin ja utelias. Sillä ethän halua herätä joku aamu ja huomata, että muu maailma muuttui kun sinä pidit vanhasta kiinni.
[…] Mitä siis seuraavaksi? Taidanpa aluksi höllentää LinkedIn-asetuksiani ja tehdä kurssin lopputehtäviin kuuluvan asiantuntijablogin julkiseksi. Myönnän: on se kyllä jo hieman epäilyttävää, jos ihmisestä ei löydy mitään googlesta. […]