Tuotteet ja palvelut samankaltaistuvat. Hintakilpailu on kovaa. Asiakas käyttää valtaansa sumeilematta omaksi edukseen. Uusi kilpailija vetää oikealta ohi. Mikä neuvoksi?
Vietän paljon aikaa yritysten kanssa, joiden toiminnan perusta on ammattitaitoinen ja iskukykyinen myyntijoukko. Siis se porukka, joka loppupeleissä vastaa siitä, käykö kauppa vai ei. Silti joudun joka kerta hämmästymään, miten vähän tupakkia ja aikaa on panostettu sen asian miettimiseen, miten voimme rakentaa myyjistä brändimme sanansaattajia. Tai mitä parasta, rakentaa myyjistä oma brändinsä. Tiimi joka jättää lähtemättömän vaikutuksen asiakkaisiin. Ja saa samalla kilpailijat kysymään, mitä tapahtui?
Mitä myynnin brändi sitten tarkoittaa? Sanotaan, että jokainen johtaja rakentaa itsensä näköisen organisaation ja yrityksen. Näin on usein myös asian laita kun myyntijohtajia seuraa. Itse ajattelen myynnin brändillä asioita jotka määrittelevät miten toimimme asiakkaiden kanssa myyntitilanteissa, ja mikä on se tunnetaso mitä haluamme saavuttaa.
Yhden asiakkaamme kanssa olemme esimerkiksi määritelleet, että kun kyseisen yrityksen myyjä tapaa asiakkaan, tulee se olla asiakkaan päivän paras hetki. Tämä velvoittaa melko moneen asiaan. Ensinnäkin, myyjän tulee mennä tilanteeseen positiivisella energialla, riippumatta siitä, missä hapessa asiakas sattuu olemaan tapaamisen alussa. Toisekseen, myyjän pitää olla hyvin valmistaunut ja puhumaan asiakkaan liiketoiminnan asioista, ei ainoastaan kertomaan siitä, mitä häneltä voi, kannattaa ja pitää ostaa. Kolmanneksi, myyntitarinan tule olla selkeä ja markkinasta erotteleva, niin että asiakas ymmärtää nopeasti mitä hän menettää jos ei ole yhteistyössä myyjän kanssa.
Miten kehittää myynnin brändiä? Laita ainakin seuraavat asiat kuntoon:
1. Tunnistakaa markkinan luutumat josta pitää erottua
2. Kirkastakaa myyntitarinanne, rationaalisella ja emotionaalisella tasolla
3. Valmentakaa myyjiä jatkuvasti parempaan suhteen rakentaamiseen
Leave a Reply