Onko yrityksesi strategia kirjattu ymmärrettävään muotoon?

Luvattoman usein, monet hyvät ajatukset jäävät niiden synnyttäjän omaisuudeksi, koska hän ei saa niitä kommunikoitua ympärilleen tavalla joka herättää kiinnostuksen ja saa aikaan toimintaa. Strategia on totta vasta silloin kun se näkyy niin asiakkaiden kuin oman yrityksen työntekijöiden arjessa. Moni on jopa sanonut, että vasta silloin strategia on totta, kun asiakkaat ja kilpailijat puhuvat siitä markkinassa.

Perinteinen tapa tehdä strategiaa on vetäytyä yhdessä johtoryhmän kanssa kammioiden syvyyksiin, puntaroida suuntia pari päivää, ja tämän jälkeen synnyttää satasivuinen voimapiste joka laitetaan intranettiin jakoon. Kun kerran viisaat aivot ovat jotain fantastista synnyttäneet, onhan itsestään selvää, että jokainen pystyy saman asian sisäistämään lukemalla läpi materiaalit jotka kaikille tykö tuotiin. Teoriassa ihan hyvä, käytönnössä ei.

Joku itseäni viisaampi on joskus sanonut, että sama asia pitää sanoa keskimäärin seitsemäntoista kertaa ennen kuin asia synnyttää resonointia vastaanottajassa. Ja tämä edellyttäen sen, että asia on niin terävä ja yksinkertaisessa muodossa, että on se helposti ymmärrettävissä. Näinhän ei kovin usein ole, kun tutkimme yritysten strategiadokumentteja.

Hyvä perussääntö on ensin ajatella strateginen suunta. Tämän jälkeen kirjata se kapulakielellä, sisäisellä termeillä ja ammattislangilla. Loppusilaus hyvälle työlle tehdään kirjoittamalla strategia selkeälle suomenkielelle. Hyvä sääntö tässä on se, että jos kuusivuotias ymmärtää mitä hänelle kerrot, ja tämä kuusivuotias osaa kertoa saman asian toiselle kuusivuotiaalle ilman rikkinäisen puhelimen efektiä olet oikeilla jäljillä.

Kyllä, kyllä sanot. Kyllähän tuo ajattelu toimii monilla toimialoilla…mutta katsos kun tämä meidän toimiala on niin erilainen että…Olen kuullut tämän saman laulun satoja kertoja. Paljastan salaisuuden. Ihmisiin vaikutetaan toimialasta ja asiasta riippumatta samoilla mekaniikoilla. Yksin tärkein näistä on se, että kerrottava asia on terävä, selkeä ja yksinkertainen.

Hissipuhetta ei syyttä kutsuta hissipuheeksi. Osaisitko sinä kertoa oman yrityksesi strategian innostavalla tavalla muutamalla lauseella? Jos et, on selvää että strategiatyö vaatii jumppaamista.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä