Myynti on ihmissuhdeammatti, jossa kemioiden kohtaamisella on suuri merkitys. Tämä korostuu erityisesti silloin kun myyt asiantuntijapalvelua. Itse joudun ja saan testata tätä teoriaa omassa elämässäni yrittäjänä joka päivä. Joskus kemiat kohtaavat, joskus eivät. Eikä siinä mitään, se on elämää ja realismia.
Yksi oppi mitä vuosien aikana on reppuun tullut kerättyä on se, että väkisin ei kannata mitään myydä. Toki myyntimiehen velvollisuus ja tehtävä on hakea kauppa kotiin, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Enkä tässä tarkoita tuotteen tai palvelun hintaa. Vaan sitä henkistä hintaa, minkä myyjä ja asiakas tilanteessa maksavat. Jos ja kun on niin, että jompi kumpi osapuolista ei ole täysin varma siitä, että yhteistyöstä tulee menestykseksäs, kannattaa asia mielestäni jättää silleen.
Joskus on niin, että asiakas ei esimerkiksi ole täysin varma ongelmansa vakavuudesta ja mikä se kerrannaiskustannus on, jos asioita ei laiteta kuntoon. Tai sitten hän on mielessään kiteyttänyt haasteen ja sen korjaamiseksi vaadittavat asiat sellaisiksi, että ne asiantuntijan näkemyksen mukaan eivät ollenkaan ole oikea lääke potilaan pelastamiseksi. Itse olen sitä mieltä, että näissä tilanteissa asiakkaan ns opettaminen on väärä tapa edistää asiaa. Toki velvollisuuteni on kertoa miten tilanteen itse näen, mutta asiakkaan vastuulle jää oman mielipiteen muodostaminen tämän jälkeen. En halua käyttää aikaa vänkäämiseen, koska se ei johda hyvään lopputulokseen. Kenenkään kannalta.
Hyvä yhteistyö tarkoittaa avointa toimintapaa ja samaan maaliin pelaamista. Jos asiakkaalle jäi olo, että häntä vietiin myyntivaiheessa kuin pässia narussa, ei yhteistyölle voi povata kovinkaan kirkasta tulevaisuutta.
Leave a Reply