Oletko koskaan miettynyt sitä, miksi päällisin puolin kaksi samanlaista yritystä tai asiantuntijaa menestyvät täysin eri tavalla? Nopeasti voi tulla mieleen, että sillä toisella nyt kuitenkin vaan on parempi osaaminen, halvempi hinta, paremmat maksuehdot tai muuta kovin rationaalista. Totuus ei voisi olla kauempana siitä mitä arvasit.
Ihmiset ostavat ihmiseltä, ja haluavat olla tekemisissä mukavien ihmisten kanssa, myös B2B-markkinassa. Siksi on olennaisen tärkeää ymmärtää, mitä asiakas oikeasti ostaa, kun hän ostaa. Toki hän ostaa niitä tuotteita ja palveluita mitä yritys tai asiantuntija tarjoaa. Hän ostaa kuitenkin ennen kaikkea myös suhdetta. Siis kahden ihmisen välistä yhteistyötä, sellaista joka on mukavaa ja molempia osapuolia hyödyttävää. Jos tämä ei toteudu, voit olla varma siitä, että yhteistyö loppuu heti kun joku toinen tarjoaa saman osaamisen höystettynä mukavalla yhteistyöllä.
Miten siten pitää huoli siitä, että yhteistyö on mukavaa? Usein peruslähtökohta on avoin ja molempia osapuolia kunnioittava ilmapiiri. Palveluntarjoaja arvostaa asiakasta, hänen osaamistaan, suhtautuen samalla asiakkaan haasteisiin kuin omiinsa. Asiakas taas on ymmärtänyt miksi hän käyttää asiantuntijaa, ja mikä asiantuntijan rooli yhteistyössä on. Istutaan niin sanotusti samalla puolella pöytää etsien ja ratkoen yhteisiä haasteita, sellaisia jotka tekevät kokonaisuudesta paremman kuin sen osaset.
Välillä voi tulla ryppyjä rakkauteen. Rapatessa roiskuu sanotaan. Hyvä ja avoin yhteistyö kuitenkin mahdollistaa sen, että asioista puhutaan heti ja suoraan. Siksi, että molemmilla osapuolilla on yhteinen agenda. Aikaa ei kuluu turhiin piirileikkeihin, jonka lopputulema ei palvele kumpaakaan.
Kun tapaat tänään asiakkaasi, mieti mikä on hänen kokemuksensa sinusta. Positiivinen, neutraali vai negatiivinen? Väitän, että panostamalla siihen, että sinun tapaamisesi on asiakkaan päivän paras hetki rakennat pohjaa yhteistyölle joka kestää aikaa.
Leave a Reply