Yritysten ylimmän johdon yleisin ja suurin huoli on se, miten asiakkaat ja mahdollisesti kilpailijat tulevat reagoimaan strategian muutokseemme, ja siihen miten siitä kommunikoimme. Pelätään, ymmärtääkö asiakas sen mitä haluamme olla, ja miten hän siihen reagoi. Paljastan salaisuuden, yleensä asiakas on se kaikkein helpoin vakuutettava. Haasteellisin taas on yrityksen oma henkilöstö ja sidosryhmät. Ihminen on mukavuuteen taipuva eläin, ja kaikki muutos käsitetään yleensä huonoksi asiaksi. Riippumatta siitä, viekö muutos parempaan suuntaan tai ei.
Strategiaprosessi on yleensä hyvin hallussa kun siihen osallistuu ylin johto ja he keskenään iteroivat asioita. Viikkojen ja kuukausien jälkeen heillä on lopulta käsissä yhteinen näkemys siitä mihin ollaan menossa ja miksi. Strategiatyö on prosessi, jossa prosessin aikana sitoutetaan mukana olijat edessä olevaan lopputulokseen. Johtoryhmällä on nyt yhteinen näkemys, jopa dokumentoitu sellainen. Kaikki on hyvin, vai onko? Strategian jalkauttamisen ensimmäinen sudenkuoppa, on saada johtoryhmän ajatukset ja lopputulema muun organisaation tietoisuuteen ja ennen kaikkea toimintaan. Siihen ei riitä, että johtoryhmä julkaisee tiedotteen, pitää henkilöstölle aamukahvit ja kertoo suu vaahdossa mitä ovat päättäneet. Kun kerran johtoryhmä on mutustellut asioita parhaassa tapauksessa kuukausia, ei asioita sisäisestä yhdellä tiedotustilaisuudella.
Strategian jalkautus on hyvä aloittaa sillä, että johtoryhmän lisäksi mukaan otetaan muu johto- sekä päällikkötaso. Parhaan lopputuloksen saa aikaan sillä, että strategian esittelee heille luonnoksena, näin saamme aikaan tunteen, että he pääsevät itse mukaan vaikuttamaan lopputulokseen. Tämä on yksi erittäin tärkeä osa strategian jalkautusta. On kriittistä, että saamme strategian taakse ja puolestapuhujiksi tarpeeksi monta henkilöä. Sellaista joita muut kuuntelevat. Hyvä asiat leviävät ja monistuvat nopeasti ja hyvässä hengessä kun niihin uskotaan.
Jotta strategia ei jäisi vain puheeksi, on se tärkeää dokumentoida ymmärrettävään muotoon. Ei riitä, että materiaali on täynnä vaikeita termejä tai johdon omaa kieltä. Parasta on kirjoituttaa strategia puhtaaksi ajatuksella ”jos äitini ymmärtää tämä, on se tarpeeksi yksinkertainen”. Tässä vaiheessa on jopa hyvä käyttää kommunikaation ammattilaista joka osaa katsoa asioita ulkopuolisen silmin.
Johtoryhmän on saanut strategian valmiiksi. Johto- ja päällikkötaso on sitoutettu. Strategia on dokumentoitu ymmärrettävään muotoon. Seuraavaksi alkaa varsinainen työ, strategian jalkauttaminen koko yhtiöön. Tee tämä kunnolla. Anna ihmisille aikaa tehdä ns surutyötä vanhan puolesta. Uusi tuntuu aina ahdistavalta, mutta siitäkin selvitään keskustelemalla. Ymmärrettävä dokumentiaatio auttaa sinua tässäkin vaiheessa prosessia. Vastaa ihmisetn huoliin ja kysymyksiin ymmärrettävällä tavalla. Varmista, että jokainen tietää mitä ollaan tekemässä ja ennen kaikkea miksi. Tätä vaihetta ei voi ylikorostaa. On tärkeää varmistaa, että ihmiset saadaan mukaan. Näin onnistutte parhaalla tavalla.
Leave a Reply