Väitän, että sinä vaiheessa kun myyjä ryhtyy perustelemaan palvelunsa hintaa, tai mikä pahempaa, pyytelemään sitä anteeksi, on peli asiakkaan edessä menetetty. Silti välillä tapahtuu niin, että hyväkin myyjä sortuu selittelemään tuotteensa tai palvelunsa hintatasoa. Varsinkin kun asiakas sen ensimmäisen kerran esille ottaa, tai sen kyseenalaistaa.
Usein puhutaan niin sanotusta markkinahinnasta. Siitä tietystä hintatasosta jonka yli et voi palveluitasi hinnoitella tai kauppa ei käy. Siitä kipurajasta jonka asiakas on vielä kenties valmis maksamaan, mutta ei yhtään enempää. Silti useilla toimialoilla, on yrityksiä jotka myyvät omia palveluitaan huomattavasti kalliimmalla (toki myös halvemmalla) kun markkina ja kilpailijat keskimäärin. Miksi näin on ja miten se on mahdollista?
Se on mahdollista siitä yksinkertaisesta syystä, että yritys on onnistunut rakentamaan tarinansa ja brändinsä niin vahvaksi, että asiakas on valmis maksamaan kyseisen yrityksen palveluista parempaa preemiota kuin mitä muiden. Eikä kyse ole ylihinnasta, vaan siitä, että asiakas kokee saavansa, ja myös saa rahoilleen parempaa vastinetta kuin naapurilta. Varsinkin B2B-palveluiden ostamisessa asiakas ostaa sisällön lisäksi helppoutta ja mielenrauhaa.
Paras tapa pilata oma hinta- ja brändimielikuva on selitellä tai pyydellä anteeksi oman palvelunsa hintaa. Jos et itse usko itseesi, miksi asiakas siihen uskoisi.
Leave a Reply