Hyödynnä Eisenhowerin matriisia päätöksenteossa

Yhdysvaltojen presidentin Dwight D Eisenhowerin kerrotaan sanoneen ”kiireisimmät päätökset eivät yleensä ole niitä kriittiisimpiä päätöksiä jotka pitää tehtä”. Legendaarista presidenttiä on pidetty päätöksenteon ja ajoituksen mestarina. Sellaisena, joka aina osasi priorisoida mitä tehdä, miksi ja milloin. Kun hyödynnät hänen päätöksentekomatriisia, pystyt määrittelemään mitkä päätökset ja teot ovat kiireellisiä, ja mitkä tärkeitä. Ymmärrät myös, miksi jotkut asiat kannattaa jättää kokonaan tekemättä. Tai ainakin delegoida muille.

Ihminen toimii yleensä niin, että hän tekee ensimmäiseksi kiireelliset ja tärkeäksi katsotut asiat. Miten hänen tulee sitten toimia tärkeiden, mutta ei kiireellisten asioiden kanssa, kun uusia kiireellisiä ja tärkeitä asioita tulee koko ajan lisää? Koska hoidan tärkeät asiat jo ennen kuin niistä tulee kiireellisiä? Matriisi auttaa sinua.

Eisenhowerin matriisissa asiat jaetaan neljään kentään:
1. Tärkeät ja kiireelliset (tee heti)
2. Tärkeät, mutta ei kiireelliset asiat (päätä koska teet)
3. Ei tärkeät, ei kiireelliset (tee kun ehdit)
4. Kiireelliset, mutta ei tärkeät (delegoi)

Hyödynnä matriisia näin: kirjoita itsellesi to-do lista ja jaa listalla olevat asiat matriisiin nelikenttään. Näin saat itsellesi selkeän ja ytimekkään kuvan siitä, mistä kohtaa sinun kannattaa aloittaa ja mitä asioita priorisoida ja/tai delegoida.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä