Keskity onnistumiseen

Sunnuntain Helsingin Sanomissa oli urheilusivuilla erittäin mielenkiintoinen artikkeli valokuvaajasta nimeltään Dan McLaughlin. Dan on ollut erittäin menestynyt ammatissaan, mutta päätti jonkin aikaa sitten muuttaa elämänsä, ja ryhtyä golf-ammattilaiseksi.

Dan oli joitakin vuosia sitten törmännyt ruotsalaisen psykologin, K Anders Ericssonin lanseeraamaan kymmentuhannen tunnin sääntöön. Kyse on teoriasta, ja myös käytännöstä, jossa on todennettu, että harjoittelemalla kymmenentuhatta tuntia mitä tahansa asiaa, sinusta tulee alan huippuammattilainen. Dan oli PAR-3 kentällä huitoessaan saanut päähänsä hullun idean ”minusta tulee PGA-pelaaja”. Sanoista tekoihin ja harjoittelemaan.

Artikkeli on jo sinällään kiinnostava. Paras kohta tulee ainakin omasta mielestä kuitenkin viimeisessä kappaleessa. Toimittaja kysyy Danilta ”mitä jos epäonnistut?”. Danin vastaus on briljantti ”en ole ajatellut epäonnistumista, keskityn vain onnistumiseen”. Tässä lauseessa on niin iso opetus, että meidän jokaisen on syytä ottaa siitä vaarin.

Jo vuosia on tutkittu ja todennettu, että ajatuksemme muokkaavat meitä siihen suuntaan mitä olemme. Voidaan jopa sanoa, että sitä saat mitä ajattelet. Aivomme ovat plastiset, ja vastoin vanhaa tietoa, ne kehittyvät koko elämämme ajan. Ajatuksemme synnyttävät aivan oikeita fyysisiä polkuja päämme sisään. Ja mitä enemmän näitä syntyneitä polkuja tallaamme, sen syvempiä niistä tulee. Oli sitten kyse negatiivista tai positiivista ajatuksista.

Tähän peilaten, on olennaisen tärkeää pitää fokus kirkkkaana ja ajatukset positiivisena. Kuten Danin esimerkki osoittaa, voimme tarttua mihin tahansa. Lähes kaikki asiat ovat opittavissa. Tämän oppimisen yksi perusedellytys on kuitenkin se, että uskomme siihen, että voimme uusia asioita oppia.

Sovitaanko, että sinäkin keskityt jatkossa epäonnistumisen sijaan onnistumiseen.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä