Koska viimeksi muutit liiketoimintamalliasi?

Ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen, että moni toimiala muuttuu nopeammin kuin mitä monet yritykset ehtivät sisäistää. Loppuun asti jauhettu digitalisoituminen synnyttää täysin uusia ansaintalogiikoita, tappaa menestyksekkäitä yrityksiä muutamassa vuodessa ja pakottaa henkiin jääneet adaptoitumaan valoa nopeammin. Muutu tai kuole on tämän ajan mantra.

Miksi muutos silti on niin vaikeaa? Miksi moni yritys ei tunnusta tosiasioita edes siinä vaiheessa, kun lankut pitää hakata ikkunoihin? Miksi loppuun asti hoetaan muun maailman olevan väärässä ja meidän oikeassa? Varmaa vastausta en osaa antaa, mutta mitä ympärille olen katsellut, voi muutamia suuntaa antavia johtopäätöksiä vetää.

Ensimmäinen havainto näistä on arroganssi. Kun menestyt liian pitkään liian hyvin, tulee jossain vaiheessa voittamaton olo. Historiassa on tästä paljon esimerkkejä, ei luetella niitä kuitenkaan tässä koska ne ovat niin loppuun asti kaluttuja. Olen itse ohjeistanut omassa yrityksessä, että siinä vaiheessa kun minulla rupee olemaan yli-ihmismäinen asenne kaikkeen ja kaikkiin, saa minua ladata napakalla potkulla munille herätykseksi.

Toinen havainto on laiskuus. Ihminen on tunnetusti laiska eläin, joka haluaa säilyttää mielummin olemassa olevan olotilan, kun lähteä sitä muuttamaan suuntaan joka on epävarmuutta tarjoava. Muutos on vaivalloista, se vaatii ponnisteluja ja jotain sellaista mitä en ole aikaisemmin tehnyt. Miksi siis vaivautua, jos ei ole aivan pakko. Ja silloin otetaankin nopeasti esille havainto numero 1: ei koska meitä.

Kolmas havainnoista on pakon puute. Kun kauppa käy edes kohtalaisen hyvin ja/tai kassa on kunnnossa ei sen suurempaan pakokauhuun ole aihetta. Toki kirstun pohja jossain vaiheessa tulee vastaan, mutta antaa jonkun muun stressata siitä.

Väitän, että edellä mainitut havainnot koituvat ja ovat jo koituneet monen yrityksen kohtaloksi. Kaikkeen ei pysty vaikuttamaan, mutta jos toimintaa ohjaa arroganssi ja velttous, on vouti todennäköisesti nopeasti ovella. Pohdi siis yrityksesi tapaa toimia päivittäin.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä