Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristäminen vähentää verotuloja

Olen parhaani mukaan, ihan oman mielenterveyden vuoksi, pyrkinyt välttämään kaikkea poliittisen keskustelun seuraamista. Sen verran alkaa kuitenkin menemään juuri nyt ihon alle, että aivan pakko on ollut tutustua tarkemmin niin SDP:n kuin SAK:n tavoitteisiin uudelle vaalikaudelle.

Yksi asia mikä osuu silmään, on vaatimus listaamattomien yritysten osinkoverotusten kiristämisestä. Molemmat tahot esittävät silmät kiiluen, että näin kuin tehdään, se toisi valtion kirstuun 288 miljoonaa euroa. Haluaisin nähdä laskelmat minkä mukaan tähän on päästy. Vaikka itsellä oli arvosana viisi lyhyessä matikassa, osaan silti laskea, että väite on täyttä valetta.

Tällä hetkellä yrittäjä voi nostaa ns huojennetulla verokannalla 8% yrityksen nettovarallisuudesta. Jos esim nettovarallisuus on 100.000 (mitä harvalla pienellä yrityksellä on), voit nostaa 8.000e ja maksaa siitä 7.5% veroa. Valtion kassaan kilahtaa siis 600e. Tätä ennen on toki maksettu yhteistövero 20%, joka 20.000 tuosta nettovarallisuudesta. Valtion kassaan siis 20.600e.

Nyt ilmassa leijuu tahto muuttaa tätä asiaa niin, että jatkossa yrittäjä voi nostaa 4% nettovarallisuudesta. Eli esimerkin mukaan 4.000e. josta veroa 7.5% = 300. Eli tekemällä muutos, eivät valtion verotulot suinkaan lisäänny, vaan laskevat 50%!

Toki ilmeisesti ajatellaan SDP:n ja SAK:n laskelman oletuksena, että me yrittäjät olemme niin tyhmää porukkaa, että nostamme jatkossakin saman verran euroja ja maksamme ilolla toisesta puolikkaasta yli 60% veroa. Sillä millään muulla kaavalla en tuohon lopputulokseen pääse. Saa toki haastaa.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä