“Me kasvetaan tänä vuonna”

Tapaan viikoittain paljon niin yritysjohtajia kuin yrittäjiä. Yksi asia mikä aina välillä särähtää korvaani kuulumisia kysyessä on se, että vastapuoli kertoo heidän yrityksensä kasvavan. Eikä siinä mitään, hieno juttu, koska kasvu varmistaa tulevaisuuden. Ainoa huoleni näissä puheissa on kuitenkin se, että lähes aina kyseinen henkilö jatkaa kertomustaan sillä, kuinka monta uutta ihmistä he ovat palkanneet ja tulevat vielä palkkaamaan. Kasvu siis liittyy heidän ajattelumaailmassaan siihen, että palkkalistoilla on mahdollisimman paljon ihmisiä. Mitä enemmän palkataan, sen suurempi kasvu.

Itse näen asian niin, että kasvusta keskusteltaessa ainakin itse mielummin puhun liikevaihdon, mutta ennen kaikkea tuloksen kasvusta. Toki yleensä ihmisiäkin palkataan lisää silloin kun liiketoiminta kasvaa. Mutta silti, liikevaihto ja siitä kulujen jälkeen saatava tulos, kertoo yrityksen liiketoiminnan tilan melko suoraviivaisella tavalla. Sillä jos vaan palkkaat ihmisiä, ja lisäät tätä kautta niin kiinteitä kuin muuttuvia kuluja, et pitkälle pötki jos liikevaihto ja tulos eivät samalla skaalaudu ylöspäin. Tämä on erityisen tärkeää ymmärtää esimerkiksi asiantuntijapalveluissa.

Uskon ja toivon kaikille kasvua vuonna-2016. Mutta sovitaanko niin, että erotetaan henkilökunnan kasvu liikevaihdon ja tuloksen kasvusta.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä