Menestyminen on fiilislaji

Kärjistäen, ainoa sosiaalisesti hyväksytty tapa rikastua suomalaisena on se, että voittaa lotossa, pelaa lätkää tai kääntää formula ykkösen rattia. Kaikki muu on vähintäänkin arveluttavaa tai jollain tavalla epäoikeudenmukaista tavallista kansalaista kohtaan.

Meidän ajatteluumme kun ei mahdu se, että kuin naapuri pärjää pitää verotus ja sen mukana tulonsiirrot huolen siitä, että myös ne, joilla ei ole osaa tai arpaa henkilön menestykseen pääsevät apajille. Jotkut ansaitusti, jotkut eivät.

Menestyksen kestäminen näyttää olevan harvinaisen vaikeaa meille suomalaisille. Tai kestäähän sen, jos itse menestyy. Eilen kerrottiin Rovion aloittavan yt-neuvottelut. Kauaa ei mennyt, kunnes naamakirjaan feedi oli täynnä asiantuntijoita jotka syvällä rintaäänellään toitottivat ”mitä minä sanoin”. Kyynisimmät olivat aidosti iloissaan siitä, että vihdoin vihaisilta linnuilta katkesi lento.

Pelkään, että menestyksen pelko tai ainakin sen kadehtiminen tappaa koko suomen. Suuri ja äänekäs enemmistö saa parhaat kicksit siitä, kun joku yrittäjä epäonnistuu. Harvassa ovat ne, jotka aidosti iloitsevat kun kaverilla menee hyvin. Sillä jossain sisimmässä tuntuu, että minä saan vähemmän kuin tuo saa enemmän. Ja vielä ihan hyvällä tuurilla pärjäsi, ei taidolla ja poskettoman kovalla työllä.

Menestyminen on fiilislaji. Ne jotka pärjäävät ovat päättäneet pärjätä. Päättäneet, että eivät välitä niistä jotka potkivat jakkaraa alta. Päättäneet, että siinähän potkitte, minä näytän teille joka tapauksessa. He haluavat näyttää muille, niille epäilijöille, miten homma hoidetaan.

Vielä parempi olisi, että tekemisen lisäksi he uskaltaisivat ja saisivat näyttää oman menestyksensä. Että me kaikki kestäisimme sen, että joku pärjää minua paremmin. Että näitä pärjääjiä kohtaan tunnettaisiin positiivista, ei negatiivista kateutta. Ajateltaisiin, että samaa kaurapuuroa tuokin maailmanvalloittaja syö. Minä pystyn vähintäänkin samaan, jos en enempään.

Oltaisiin kaikki menestyjiä. Näytettäisiin epäilijöille, että täältä pesee. Annettaisiin menestyksen näkyä niin sanoissa, teoissa kuin muissakin asioissa. Menestys tarttuu. Se tempaa mukaansa. Se moninkertaistuu.

Itse vietän mieluummin aikaa menestyjän kanssa kun keskinkertaisuuden. Miten sinä?

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä