Multitasking tekee sinusta tyhmän

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan johtotason henkilö pystyy keskittymään yhteen asiaan keskimäärin kahden minuutin ajan, ennen kuin hänet keskeytetään? Puhelin. Tekstiviesti. Sisäinen palaveri. Ulkoinen palaveri. Sähköposti. Tuplabuukkaus. Vuosisuunnittelu. Johtoryhmä. Strategian kirkastaminen. Myyntikokous. Lapset tarhaan. Lapset tarhasta. Ainainen kiire. Stressi. Aina myöhässä. Keskinkertaiset tulokset. Hallinnan tunteen menettäminen Kuulostaako tutulta? Niin ajattelinkin.

Tutkittu tosiasia on se, että kuormitamme aivojamme liikaa, tai tarkemmin sanottuna väärällä tavalla. Emme mene rikki siitä, että teemme paljon asioita tehokkaasti. Vaan siitä, että yritämme tehdä liian montaa asiaa samanaikaisesti, tai vaihtoehtoisesti emme saa (tai pysty) keskityttä yhteen asiaan niin, että saamme vietyä sen maaliin.

Positiivinen stressi on hyvästä. Se saa ajatuksen virtaamaan kirkkaana ja paremmalla teholla. Positiivinen stressi tuottaa endorfiineja. Niitä aineita, jotka saavat sinut innostumaan, ja pitämään tätä innostusta yllä paljon pidemmälle kun kehosi kenties muuten olisi valmis jatkamaan. Positiivisen stressi näkyy ja tuntuu kropassa innostumisena ja jaksamisena. Innostut ja jaksat pitää innostusta yllä.

Negatiiviinen stressi taas saa sinut uupumaan. Pahimmillaan kyynistyt, et tunne enää yhtään mitään mistään. Tekisi mieli käpertyä peiton alle ja sammuttaa valot. Unohta kaikki mitä ympärillä on ja vaan maata.

Multitasking (moniajo suomeksi), on termi jonka nimeen osa ihmisistä vannoo. On hienoa tuntea pystyvänsä tekemään monta asiaa samanaikaisesti. Haaste tässä vaan on se, että kun teet montaa asiaa samaan aikaan, et tee mitään asiaa kunnolla. Itselle hyvä esimerkki on tästä koirani kaipamaa huomio illalla. Eläimet ovat mainioimpia aistimaan sitä tunnetilaa, missä milläkin hetkellä olet. Ei ole mitään järkeä yrittää huijata koiraa ”muka leikkimällä”, ja samalla katsoa televisioa, ajatusten vielä harhaillessa kolmannessa asiassa.

Ihmisen työmuisti toimii parhaimmillaan kun käsillä on 1-3 tietoista asiaa. Esimerkiksi pystyt miettimään jotain haastavaa asiaa ja samalla tekemään aiheesta muistiinpanoja. Mutta jos samalla yrität miettiä mitä kaupasta pitää ostaa illalla, voit olla varma, että sen vaikean asian miettimien ja dokumentointi ei tule onnistumaan.

Arvaa mitä? Sitä mailia ei ole pakko lukea aina kun tietokone kilahtaa! Mailin voi jopa sulkea vähäksi aikaa. Tai koko päiväksi niin, että lukee mailit vain aamulla ja illalla. Voi olla, että hämmästyt kun kerron tämän, mutta maailma ei pysähdy siksi aikaa. Puhelimeenkaan ei ole aina pakko vastata, ei ainakaan silloin kun olet palaverissa asiakkaan kanssa, tai lounaalla ystävän kanssa. Puhelimessa on nappi josta sen saa äänettömälle, tai mitä parempaa, kokonaan pois päältä.

Annan sinulle kotitehtävän. Huomenna kun teet tärkeää työtehtävää, sulje puhelin sekä maili siksi aikaa. Laita vaikka napit korviin ja kuuntele musiikkia. Mutta ennen kaikkea, keskity vain ja ainoastaan siihen asiaan mikä sinun tulee saada valmiiksi. Tulet huomamaan, että saat paljon enemmän ja nopeammin aikaan verrattuna siihen, että keskeytät tekemisesti joka kertaa kun maili kilahtaa.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:
2 kommenttia kohteessa “Multitasking tekee sinusta tyhmän
  1. Erkka says:

    Hyvä teksti :3

1 Yhteydet/Seurannat varten "Multitasking tekee sinusta tyhmän"
  1. […] NEWSMultitasking tekee sinusta tyhmänKuinka myyt markkinoinnin automaation pomollesi?Irtisanomiset on nynnyjen hommaa!!!Herättämisen […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä