Oikean neuvon markkinahinta?

Kuuntelin viikonloppuna Brian Tracyn mainiota Focal Point-äänikirjaa. Kirjan alussa kerrotaan koukuttava tarina, joka koskettaa meitä jokaista jotka toimimme sellaisessa ammatissa, jossa tekemämme työn arvo mitataan ei niinkään ajassa mitä siihen käytämme, vaan sillä mitä saamme aikaan.

Olipak kerran miljardien arvoinen ydinvoimala joka tuotannossa oli häiriöitä. Laitoksesta ei saatu irti niitä tehoja mitä piti, ja jokainen oli ymmällään mistä kiikastaa. Paikalle kutsuttiin asiaan perehtynyt ammattilainen. Ammattilainen tuli paikalle, puki valkoisen takin päälleen, otti muistilehtiön kouraansa, ja lähti kulkemaan ympäri voimalaitosta. Muutaman päivän kuluttua hän tuli yhden mittarin luoksi ja merkkasi spriitussilla mittarin suuren x-merkin. Tämän tehtyään, hän sanoin voimalan johdolle, että korjatkaa tuo mittari ja sen takana oleva osa niin saatte kaikein toimimaan kuten pitää. Tämän jälkeen asiantuntija poistui paikalta.

Parin päivän kuluttua voimalaitoksen johtaja sai kymmenen tuhannen dollarin laskun asiantuntijalta. Vaikka hänen neuvollaan oli ollut suuri arvo, ja voimalaitos palasi sen jälkeen taas täyteen iskuunsa, hämmästeli johtaja laskun suuruutta. Asiantuntijahan ei ollut muuta tehnyt, kun vähän kävellyt ympäärinsä voimalaitoksen tiloissa ja merkkanut tussilla yhden mittarin? Johtaja ottikin yhteyttä asiantuntijaan ja pyysi häntä erittelemään eri työvaiheet ja kertomaan miksi lasku oli niinkin suuri.

Muutaman päivän kuluttua johtaja sai uuden laskun. Laskussa työ oli eritelty kahteen osaan. Ensimäisessä luki: mittarin merkkaus tussilla, yksi dollari. Toisessa taas luki: oikean mittarin merkkaus, yhdeksäntuhatta yhdeksänsataa yhdeksänkymmentä yhdeksän dollaria. Yhteensä siis kymmenentuhatta dollaria.

Tarinan opetus on se, että asiantuntijapalveluita ostaessa kannattaa aina maksaa tuloksista, ei niinkään käytetystä ajasta tai turhista raporteista. Usein suoraviivainen neuvo on se oikea joka kannattaa ottaa käyttöön. Se mikä kunkin neuvon markkinahinta on, määräytyy aina asiakkaan kivun ja huolen rahallisen arvon mukaan.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä