Oletko johtajana Ankeuttaja vai Obi Wan Kenobi

Elokuvassa Harry Potter ja Azkabanin vanki esintyy mielenkiintoisia hahmoja. Näitä kutsutaan nimellä Ankeuttaja. Ankeuttajat (engl. Dementors)ovat pimeitä olentoja jotka toimivat Azkabanin vartijoina. Ne käyttävät ravintonaan positiivisia tunteita ja läsnäollessa tuovat ihmisten huonoimmat muistot mieleen. Alistuminen pitkään ankeuttajien läsnäololle vie järjen. Pahempi tätä on kuitenkin ankeuttajan suudelma, jolloin ankeuttaja imee uhrinsa sielun. Jästit eivät näe ankeuttajia, mutta ovat yhtä alttiita vaikutuksille kuin velhotkin. Ankeuttajan pysäyttämiseksi pitää tehdä suojelius-loitsu, jonka tekemiseen pitää ajatella kaikkea iloa elämässään. Voldemortin toisessa nousussa ankeuttajat siirtyivät pimeän puolelle. Ankeuttajat ovat ilmeisesti kuolemattomia. (lähde Wikipedia).

Siirrytään satumaailmasta takaisin todellisuuteen hetkeksi, ja mietitään Ankeuttajaa johtamisen kontekstissa. Moni meistä on varmaankin törmännyt työelämässä (ja muutenkin) ihmisiin jotka kuuluvat Ankeuttajan kastiin. Pahimillaan henkilöt ovat johtavassa asemassa jossa he pystyvävät terrorisoimaan alaisiaan kaikilla mahdollisilla keinoilla. Kun tällainen Ankeuttaja saa vapaasti rellestää ja tehdä mitä haluaa, ei lopputulos ole kaunista katsottavaa. Yleensä käy niin, että tervejärkiset ja siihen kykenevät äänestävät jaloillaan, ja hakeutuvat muihin maisemiin. Kun taas he, jotka jämähtävät paikoilleen, tai eivät pysty, halua tms vaihtaa työpaikkaa murskaantuvat Ankeuttajan jalkoihin. Ankeuttajan osalta voidaan myös käyttää tässä vaiheessa termiä ”kusipää”. Sitä ei pidä sotkea kuitenkaan oikeudenmukaiseen ja suoraviivaiseen, jopa kovaan johtamiseen. Ankeuttaja ei ole reilu ja johdonmukainen. Päinvastoin, hän aiheuttaa ja nauttii hämmennyksestä jota ympärilleen kylvää. Ja pystyy tällä tavalla pitämään kaikki varpaillaan.

Ankeuttajan vastakohta on energinen johtaja, patruuna, viisas mies kuten esim Tähtien Sodan Obi Wan Kenobi. Jokainen joka kyseisen trilogian tuntee, tietää, että Obi Wan on oikeudenmukaisuuden ja viisauden sanansaattaja. Hän on oppi-isä joka auttaa muita valaistumisen polullaan. Välillä työntäen, välillä perässä vetäen. Obi Wan on ymmärtänyt, että hyvää energiaa kannattaa jakaa ympärilleen. Hyvä energia monistuu ja saa muut ympärillä kukoistamaan aivan uudella tavalla.

Meillä on jokaisella on välillä hyviä ja huonoja päiviä. Voit kuitenkin heti testata itsesi peilin edessä. Kumpi johtaja olet, Ankeuttaja vai Obi Wan?

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä