Pelasit golfia tai et, opi edes tämä

Sain tänä kesänä ahaa-elämyksen. Opin jotain uutta suomalaisten sielunmaisemasta ja käytöksestä. Jotain sellaista, mistä on myös sinulle hyötyä. Sellaista, mitä voit hyödyntää niin arjessa kuin juhlassa. Niin busineksessa kuin perheen ja ystävien parissa. Mistä sitten on kyse?

Kun normaalisti liikut ympäriinsä suomalaisessa maisemassa, oli sitten kyseessä pikku pyrähdys alas portaita omassa naapurustossa, hissimatka tuntemattoman kanssa, tai kiusallinen kohtaaminen kanssaeläjän kanssa lenkkipolulla, tulee kiinnittäneeksi huomiota yhteen seikkaan. Suomalainen pyrkii kaikin keinoin siihen, että epämiellyttävää katsekontaktia ei syntyisi. Sillä tämä katsekontakti saattaisi johtaa vieläkin kiusallisempaan tilanteeseen: keskusteluun tuntemattoman kanssa. Sellaiseen, jossa ei pärjää pelkillä örähdyksillä, vaan joutuu laittamaan itsensä ihan oikeasti likoon, small-talkin merkeissä. Ja tällöin ollaankin todellisella epämukavuusaluella, sellaisella jossa suomalainen mörökölli, mies tai nainen, ei tunne oloaan kotoisaiksi.

Voisiko asia olla toisin? On nimittäin tullut todennettua useaan otteeseen, että ajaessaan sisään golfkerhon porteista, suomalainen muuttuu todelliseksi maailmankansalaiseksi, jolla on niin käytöstavat kuin sana hallussa. Yhtäkkiä huomaatkin, että se kaveri tai daami, joka hiipi tyhjällä kadulla vastaasi varpaitaan katselleen, ottaa reippaasti katsekontaktia ja räväyttää perään vielä kauniin hymyn. Tohtori Jekyllistä on tullut Mr Hyde. Olen kovasti kiinnostunut siitä, mistä tämä johtuu? Siitäkö, että golf-etikettiin on kirjattu, että lajiin kuuluu kohtelias ja kunnioittava käytös kanssapelaajia kohtaan. Vai siitä, että lajin pariin on ajautunut keskimääräistä aivoimempaa ja hymyilevämpää väkeä. Ikävä kyllä, on pakko paljastaa sisäinen kyynnikkoni. Sillä jos toiseksi mainittu pitäisi paikkaansa, ei tämä ei-suomalainen käytösmalli rajoittuisi pelkästään lajin pariin.

Jotain opittavaa meillä jokaisella on kuitenkin tästä, oli kyseessä sitten kirjattu sääntö, tai ihan omaehtoinen toiminta. Toisen ihmisen huomioon ottaminen, kunnioittaminen ja jopa hänelle hymyily on hyve. Sellainen, jonka soisi tulevan osaksi jokapäiväistä elämää tässä karussa maassa. Ihmisten välinen positiivinen asiointi hymyllä ryyditettynä, kun saa endorfiinit jylläämään ja olon tuntumaan mukavalta. Kannattaa kokeilla, voi olla, että löydät jotain uutta ja mukavaa.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä