Sen neljän sortin asiakasta

Otsikosta huolimatta, en tällä kertaa kirjoita segmentoinnista, arvoluokittelusta tai kaikkien rakastamasta sanahirviöstä, ceeärrämmästä. Tulen kertomaan sinulle hyvin yksinkertaisen tavan luokitella ja ajatella sinulle elintärkeästä asiasta, henkilöstä nimeltään asiakas. Hänestä, jota ilman sinulla ei ole mitään.

Lähdetään liikkeelle sanasta nimeltään prospekti. Kyseessä on henkilö ja yritys, joka ei vielä ole sinulta ostanut. Taho jolla on tarve, jonka sinä voit tyydyttää. Sellainen tarve joka toteutuu sopivan ajan sisällä. Siis henkilö joka haluaa ostaa, ja vielä juuri sinulta. Älä anna tulla huijatuksi. Voit nimittää monia tahoja prospektiksi, mutta he eivät välttämättä koskaan tule ostamaan sinulta. Älä siis rakenna itsellesi toiveiden tynnyriä, vaan keskity heihin jotka ovat ostamassa.

Prospekti osti, nyt sinulla on asiakas. On aika lunastaa annetut lupaukset, ja vielä ylikin. Tässä vaiheessa punnitaan sinun suoraselkäisyytesi, teetkö sen mitä lupasit ja saat hymyn asiakkaan huulille. Todellinen asiakkaan tyytyväisyys testataan siinä vaiheessa, kun olet suoritteesi suorittanut, ja asiakkaalla tarve herää toisen kerran. Olitko ensimmäisellä kerralla luottamuksen arvoinen? Luottamuksen, jossa asiakas ostaa toisenkin kerran.

Pidit lupauksesi. Asiakas osti toisenkin kerran. Kenties jopa kolmannen. Parhassa tapauksessa vielä suositteli sinua muille. Parasta mannaa myyjälle. Olla siinä asemassa, että asiakas laittaa maineensa peliin ja vinkkaa sinusta muille. Onnittelut, sinulla on käsissä lojaali asiakas. Henkilö joka ei enää muualle vilkuille, edellyttäen, että et itse asioita tössi. Ja jos tössit, on sinulla käsissäsi entinen asiakas.

Joskun saattaa käydä niin, että lojaalistakin asiakkaasta tulee entinen asiakas. Maailma muuttuu, ja kenties et pysynyt kehityksen kärjessä mukana. Asiakas päätti vilkuilla josko ruoho olisi vihreämpää aidan toisella puolella. Eikä siinä mitään. Hyvä myyjä näkee tämänkin mahdollisuutena. Entinen asiakas on nykyinen prospekti. Iso mahdollisuus jolle etevä kaveri myy uudelleen. Ympyrä on sulkeutunut.

Kerrataan vielä. Voit jakaa asiakkaat neljään osaan:
1. Prospekti
2. Asiakas
3. Lojaali asiakas
4. Entinen asiakas

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä