Strategia on johtamisväline yrityksen kaikissa toiminnoissa

Olen viimeisen seitsemän vuoden aikana ollut vetämässä konsultin roolissa yli viidenkymmenen yrityksen strategian kirkastamisen prosessia. Usein nämä projektit ovat lähteneet liikkeelle siitä, että toimitus-, kehitys, tai myyntijohtajalla on ollut tarve selkeyttää yrityksen tarinaa ja tapaa kertoa itsestänsä. Nopeasti ajateteltuna melko kommunikaatiolähtöinen tarve. Tämä ensivaikutelma on monesti osoittautunut vääräksi, sillä se työ mitä olen asiakkaalle tehnyt, vaikuttaa lähes kaikkiin yrityksen toimintoihin.

Kirkas strategia on ennen kaikkea johtamisen- sekä kommunikaation väline. Mutta jotta asioista tulisi totta, tulee strategian näkyä kaikissa yrityksen toiminnoissa. Oli sitten kyse tuotekehityksestä, suunnittelusta, tuotannosta, myynnistä, jakelusta, reklamaatioiden hoidosta jne. Ei ole paikkaa yrityksen liiketoiminnassa, jossa kirkas strategia kunnolla jalkautettuna, ei toisi lisäarvoa asiakkaalle ja tätä kautta rakentaisi yritykselle epäreilua kilpailuetua.

Vaikka asiakasrajapinta, myynti ja asiakaspalvelu, ovat erittäin tärkeässä roolissa strategian toteutumisessa, ei muita toimintoja kannata päästää helpommalla. Itse asiassa päinvastoin. Strategia toteutuu tai on toteutumatta kaikissa kohtaamisissa, kommunikaatiossa eri välineissä, johtamistilanteissa, sisäisesti ja ulkoisesti. Vai mitä ajattelisit jos yritys, jolla on maan mainion myyntiorganisaatio hoitaisi reklamaatiot huonosti, tavalla joka saa asiakkaan äänestämään jaloillaan ja kertomaan ilosanomaa kymmenille. Tai yrityksestä, joka kertoo asiakkaille olevansa maan paras työpaikka, samalla kohdelleen työntekijöitään huonosti. Tai yrityksestä, joka lupaa ylpeästi parasta laatua, ja jonka tuotanto ostaa halvimmat ja huonoimmat komponentit. Sitä minäkin.

Strategia on jokaisen ja kaikkien asia. Yrityksen jokaisessa funktiossa ja toiminnossa.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä