Yksinkertainen oivallus, jonka arvo oli kaksi miljardia

Vaikka meillä et kyseisen yrityksen palveluita voi ostaa, lienee Dominos Pizza monelle meistä jotka maailmaa ovat kiertäneet, tuttu brändi ainakin nimeltään. Yksi oman toimialansa todellisista menestystarinoista. Yitys joka teki kahdesta orvosta opiskelijapojasta lopulta miljardöörejä.

Hyvät ideat ovat yleensä aina yksinkertaisia oivalluksia. Sellaisia, että kun me nämme jonkun toisen oivaltaneen ja kaupallistaneen asian, hakkaamme omaa päätämme seinään harmistuksesta: miksi minä en tätä tajunnut? Näin on myös Dominos Pizzan tapauksessa.

Tutkittuaan markkinaa, perustajat Tom ja James Monaghan huomasivat, että monet pizza-paikkojen asiakkaista olivat tyytymättömiä. Kun he tilasivat itselleen pizzoja, kesti usein tunnin tai enemmän, kunnes pizza heille toimitettiin. Jokainen meistä ymmärtää, että kun olet pizzaa yli tunnin odotellut, ei auta vaikka se olisi kuinka herkullinen, jos saat sen itsellesi jäähtyneenä ja liian myöhään. Tästä tilanteesta vedettiin ällistyttävä johtopäätös: kun ihmiset tilaavat pizzan, he ovat jo nälkäisiä!

Kun ammottava tarve markkinassa oli tunnistettu miettivät veljekset miten ratkaista asia ja saada asiakkaat tyytyväiseksi. Lopulta syntyi legendaarinen asiakaslupaus ”Pizza toimitettuna kolmessakymmenessä minuutissa tai et maksa mitään”. Jotta lupaus saatiin lunastettua, päätettiin, että pizzoja saa vain tiettyjä etukäteen määriteltyjä vaihtoehtoja. Tämä antoi herroille mahdollisuuden esivalmistella pizzat niin, että paisto ja toimitus oli mahdollista puoleen tuntiin.

Idea oli niin hyvä ja toimiva, että ravintoloita syntyi kuin sieniä sateella. Eikä aikaakaan, kun Dominos Pizza oli maailmanlaajuinen ketju tuhansien ravintoloineen. Kun perustajat päättivät vuosien jälkeen jäädä eläkkeelle, oli heidän elämäntyönsä arvo yli kaksi miljardia. Melko hyvä tuotto sille yksinkertaiselle oivallukselle, että kun ihmiset tilaavat pizzan, he ovat jo nälkäisiä.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä