Ymmärtäisikö kuusivuotias mitä olet myymässä?

Kommunikaatio ja retoriikka on haastava laji. Erityisen haastavan siitä tekee se, että meistä jokainen katsoo maailmaa aina omasta kontekstistaan käsin. Siksi kehotan aina asiakkaitani puhumaan ”suomea”. Siis niin yksinkertaista kieltä, että väärinymmärretyksi tulemisen mahdollisuutta ei ole.

Käytännössä tämä ei aina ole niin helppoa kuin sanottu. Varsinkin asiantuntija-ammateissa toimivat henkilöt haluavat usein pysyä omalla mukavuusalueellaan. Siis siellä, jossa on turvallista olla, ja jossa asioita pystyy hallitsemaan faktojen ja vaikeiden termien kautta ilman että vastapuoli pystyy argumentoimaan asiantuntijan kanssa. Edistääkö tämä sitten yhteisen sävelen löytämistä ja sujuvaa yhteistyötä? En usko, että näin on. Itse ainakin uskon siihen, että mitä vaikeampi asia on kyseessä, sen yksinkertaisemmin se tulee pystyä esittämään.

Hyvä harjoitus on kirjoittaa strategia, myyntipuhe tai mikä tahansa muu tärkeä asia paperille. Jo tässä tulee ensimmäinen este ylitettyä. Usein sanotaan, että et ole asiaa tarpeeksi hyvin ymmärtänyt, jos et sitä paperille saa. Ja jos näin olisi tilanne, ymmärrät, että myös muiden on todennäköisesti asiaa vaikea hahmottaa.

Toinen hyvä ohje, on ensin suoltaa kaikki mahdollinen informaatio ulos, ja tämän jälkeen aloittaa karsiminen. Eli otat kaiken mahdollisen ylimääräisen pois, kuitenkin niin, että punainen lanka säilyy. Itse käytän tätä tekniikka usein, kuin kiteytän asiakkaitteni strategiaa esimerkiksi kommunikoitavaksi tarinaksi.

Kun olet saanut asiasi kirjoitettua ja sen jälkeen karsittua, voit siirtyä kolmanteen vaiheeseen. Ota aikaansaannoksesi ja anna se kuusivuotiaalle luettavaksi. Pyydä tämä jälkeen kuusivuotiasta kertomaan ydinasiat tekstistäsi toiselle kuusivuotiaalle. Mikäli suurempaa ”rikkinäinen puhelin”-efektiä ei syntynyt, voit taputtaa itseäsi selkään.

Kuten kaikessa tekemisessä, myös edellämainitussa, harjoitus tekee mestarin. Mitä enemmän kirjoitat, tiivistät, kiteytät ja testaat, sen paremmaksi tulet. Haastan sinut kokeilemaan.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä