Kuvittelemme usein, että asiakkaat ovat ne, kenet on vaikein vakuuttaa yrityksen strategian, tuotteiden ja palveluiden erinomaisuudesta. Totuus on kuitenkin tätä valoisampi, tai itse asiassa synkempi. On nimittäin niin, että asiakkaat eivät läheskään ole yhtä haastava kohderyhmä kuin yrityksen oma henkilöstö. Tutkimusten mukaan vain 11-13% yrityksessä työskentelevistä henkilöistä laulaa seireenin lailla työpaikkansa ilosanomaa.
Huomaan tämän itse omassa työssäni usein käytännön kautta. Erityisesti silloin, kun olemme rakentamassa jotain täysin uutta brändiä useiden vanhojen päälle. Tai sitten virittämässä jotain olemassa olevaa parempaan iskuun. Suurin huoli brändityöhön osallistujilla on usein se, että mitä ne meidän asiakkaat reagoivat tähän nimeen, visuaaliseen ilmeeseen sekä tarinaan ja asiakaslupaukseen. Kokemus on opettanut, että hyvin usein asiakkaat toteavat: teillä on sitten uusi nimi ja ilme, sehän näyttää hyvältä. Ei mitään sen dramaattisempaa.
Varsinainen käännytystyö pitääkin ensisijaisesti kohdistaa omaan henkilöstöön, varsinkin heihin jotka eivät brändityössä vielä ole olleet mukana. Meillä ihmisillä kun on kumma taipumus vastustaa muutosta, ja roikkua kynsin ja hampain vanhassa kiinni. Roikkua kiinni, vaikka olisimme itsekin sitä mieltä, että se uusi on parempi. Siksi kaikki uusi ja erilainen aikaansaa lähes poikkeuksetta, jos nyt ei negatiivista, ainakin hyvin varautuneen vastaanoton. Tämä on hyvä muistaa eritysesti silloin, kun olet johtamassa muutosta. Ja koska muutos on jatkuvaa, olet päivittäin tässä tilanteessa.
Leave a Reply