Jos minulta vielä viitisen vuotta sitten olisi kysytty, mikä filosofiani myynnin johtamisen suhteen on, olisin kertonut, että vanha hyvä malli: määrä, suunta ja laatu, olisi tapani saada aikaan uutta kauppaa, ja tätä kautta kasvua. Olisin siis suositellut juoksemaan kovempaa, ja määrän kautta löytämään uusia mahdollisuuksia kassarvirran kasvattamiseksi.
Viidessä vuodessa on melkoinen määrä vettä virrannut Vantaanjoessa. Niin on myös muuttunut ihmisten tapa ostaa ja käyttää tuotteita ja/tai palveluita. Tämä taas tarkoittaa sitä, että myös tapaa johtaa- sekä tehdä myyntityötä, tulee muuttaa. Vanhat hyvät mallit eivät enää toimi kuten ennen, jos toimivat ollenkaan.
Perinteisesti moni yritys on listannut sopivan määrän prospekteja, sekä tämän jälkeen yrittänyt puhelimitse tavoittaa ne henkilöt, keiden kanssa tapaaminen halutaan sopia. Tämä toimikin melko hyvin vielä kolmisen vuotta sitten. Vaikka ihmiset silloinkin oli vaikea saada kiinni, oli se kuitenkin mahdollista. Jos tänään yrität samaa, huomaat nopeasti, että tehtävä on lähes mahdoton. Ja jos jonkun langan päähän sattuisitkin saamaan, on tapaamisen saaminen kalenteriin työn ja tuskan takana.
Jotain uutta siis pitää keksiä. Yksi hyvä tapa on pitää huoli siitä, että näyt sosiaalisessa mediassa niin, että niille henkilöille joita sinä haluat tavata, muodostuu jo etukäteen kuva sinusta ja siitä mitä tarjoat. Rakennat siis tunnettuutta ja brändiä. Kun sitten lähestyt henkilöä, on hyvä käyttää perinteisiä kanavia sähköisten lisäksi. Kirjeeen voima on tänä päivänä erityisen hyvä, niitä kun ei juuri kukaan enää lähetä.
Mikä on sinun tapasi hurmata potentiaalinen asiakas?
Sosiaalista mediaa voi käyttää myös halutun kontaktin profiloimiseen jonka jälkeen yhteydenotto voi tapahtua ei-ammatillisessa yhteydessä “sattumalta” jonka jälkeen on helppo siirtyä ammatilliselle puolelle. Ranskalaisen yritystiedustelun asiantuntijan Ludovic Françoisin mukaan kuka tahansa pystyy juuri sosiaalisen median ja esimerkiksi blogien avulla rakentamaan tarkempia henkilöprofiileja kuin mitä valtiolliset tiedustelupalvelut pystyivät vielä 1980-luvulla. Ihmiset kun tykkäävät kertoa asioita itsestään.
Sori, täysin eri mieltä. Parhaillaan yksi kamppis käynnissä, jossa tavoitellaan toimitusjohtajia erittäin hyvällä menestyksellä. Kyllä ihmisiä vielä kiinnostaa aidosti arvonlisää tuottava tarjous ihan puhelimestakin kuultuna.