Diktatuuri tuottaa huipputuotteita

Olen käyttänyt Applen tuotteita reilut parikymmentä vuotta, ja olen ollut niihin erittäin tyytyväinen. Voisia sanoa, että olen jopa erittäin lojaali asiakas. Käsissäni on ollut MacBookia, iPadia, iPodia ja iPhonea. Useita eri sukupolvia, malleja ja värejä. Hyvin on pelittänyt. Ainakin viime vuosiin asti.

Sanotaan, että jumala asuu yksityiskohdissa. Näistä yksityiskohdista piti ennen kynsin ja hampain kiinni itsevaltias Steve Jobs. Kaverin johtamisominaisuuksista on saanut lukea monia mielipiteitä, mutta tinkimättömyys ei varmaan ollut niistä huonoimpia. Se tulee väistämättä mieleen kun asiakkaana käyttää hänen aikansa jälkeisiä tuotteita ja ohjelmistoja.

Ennen jokainen yksityiskohta oli mietitty (ja myös toteutettu) käyttäjän sataprosenttinen käyttökokemus mielessä. Jopa niissä paikoissa missä asialla ei juurikaan ollut merkitystä. Painikkeet, portit, virtapiuhat, laturit, ohjelmistojen toimivuus olivat juuri sellaisia kun pitää. Eivät melkein kuten pitää. Laadukkaita komponentteja ja kokoonpanoa unohtamatta. Viimeisen päälle mietittyjä kokonaisuuksia pakkauksiin ja markkinointiin asti.

Väistämättä hiipii itselle mieleen, että Jobsin jälkeisenä aikana Applen johdossa on tapahtunut kulttuurin muutos. Muutos, siihen tinkimättömyyteen, miten tuotteita ja palveluita suunnitellaan ja toteutetaan. Kun ei ole yhtä tarpeeksi voimakasta johtajaa, seuraa siitä demokraattinen päätäntä. Ja jokainen joka siihen on saanut tutustua tietää, että ollaan kompromissien tiellä hyvin nopeasti. Tuotekehittäjä alistuu talousjohtajan vaatimuksille koska ei jaksa tapella asioista. Markkinointi fiksuttelee, että tehdään viestintää kuten muutkin. Lähdetään vähän aikaisemmin kotiin. Tullaan mukavuudenhaluisiksi.

Vaikea sanoa, onko Apple elinkaarellaan jo pulkassa matkalla alamäkeä alas. Jokin ryhtiliike olisi kuitenkin hyvä tehdä. Ettei käy niin, että asiakkaat ryhtyvät miettimään korvaavia vaihtoehtoja. Asia, jota ennen ei olisi koskaan tapahtunut.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä