Liikkeenjohdon konsulttina tulee usein pohdittua, mikä asia parhaiten konkretisoi sitä, miten asiakkaan ongelmien ratkaisu lähtee liikkeelle. Hyvä vertauskuva on mielestäni sairaalaan ensiapu, jossa lääkäri ensi suorittaa niin sanotun triage-toimenpiteen. Tässä hän tutkii mikä potilasta vaivaa sekä määrittelee miten ja missä aikataulussa hänen mielestään potilasta tulee hoitaa. Onko kyse henkeä uhkaavasta asiasta, joka vaatii reagointia heti. Vai onko kyse jostain sellaisesta, joka pitää saada kuntoon, mutta asian kuntoon laiton aikataulua voi pohtia.
Onneksi liiketoiminnassa ei ainakaan usein ole kysymys elämän tai kuoleman kysymyksistä. Silti samaa ajattelua ja toimintamalli on hyvä hyödyntää myös yritysten ongelmien tunnistamisessa ja ratkaisemisessa. Jos et tiedä mikä potilasta vaivaa, et taatusti osaa hoitaa häntä oikealla tavalla. Ja vaikka asiakas monesti uskoo tietävänsä mitä pitäisi tehdä, saattaa olla, että hän on tunnistanut vaivan, mutta ei oikeasti tiedä mitä sille pitäisi tehdä ja missä aikataulussa.
Asiakas on usein oman liiketoimintansa paras osaaja ja ymmärtäjä. Hän osaa jopa tunnistaa, että jokin asia ei ole kuten sen pitäisi olla. Mutta sen jälkeen voi mennä sormi suuhun, kun pitää keksiä ratkaisu ongelmaan. Tiedän tämän ihan omasta kokemuksesta, sillä välillä myös konsultin on hyvä sparrata omaa tekemistä ulkopuolisen kanssa. Ja samaa suosittelen myös jokaiselle asiakkaalle. Usein sitä on itse aivan liian lähellä ongelmaa, jotta pystyisi selkeästi näkemään ratkaisut joita pitää tehdä. Konsultti auttaa myös tekemään sellaisia ratkaisuja, joita ei välttämättä yksin uskaltaisi tehdä.
Leave a Reply