Harjoitus tekee mestarin, myös esiintymisessä

Ole viime viikkoina ollut osallistujan roolissa useassa tapahtumassa. Varmaankin ammattivamma, mutta melko tarkalla silmällä tulee seurattua sitä, miten kulloinenkin esiintyjä omasta tehtävästään selviytyy. Itse kun kovasti kiinnostaa se, miten yleisölle annetaan hyvä suoritus.

Jos kuvittelit, että hyvä esiintymistaito saadaan äidinmaidossa, tai että pitkän linjan ammattilainen ei treenaisi tai ei kokisi välillä ramppikuumetta, olet täysin hakoteillä. Välillä jännittää niin, että hyppäisi mielummin sillalta alas kun menisi haastavan yleisön eteen. On nimittäin niin, että parhaista parhaat hiovat omaa esitystään, kalvojaan, omaa kehonkieltään, intonaatiota ja monia muita asioita joka kerta uudelleen ja uudelleen. Tavoitteena ei tietenkään enempää tai vähempää, kuin täydellinen suoritus vaativan yleisön edessä.

Jännitys näkyy usein kokemattomalla esiintyjällä usealla eri tavalla. Puheen nopeus ja äänen korkeus ei ole normaali. Kehossa on pakkoliikkeitä. Kilistellään avaimia taskussa. Käytetään täytesanoja. Ei uskalleta pitää taukoja, vaan juostaan asiat läpi, koska jokainen hiljainen sekunti tuntuu tuntien mittaiselta. Luetaan asiat kalvoilta sana sanalta. Ei uskalleta viedä keskustelua vuorovaikutukseen yleisön kanssa. Aloittelijalle toki sattuu, mutta moni näistä asioista on mahdollista poistaa harjoittelemalla. Kuten urheilussa, treeni toimii ja vie eteenpäin.

Mieti seuraava tilaisuutta jossa tulet esiintymään julkisesti. Oli sitten kyseessä johtoryhmän valmennus, myyjien osaamistason kasvattaminen, puhe isän tai äidin syntymäpäivillä tai bestmanin maljan nosto häissä. Mikä on se viesti ja tunne minkä haluat välittää. Mitä asioita haluat painottaa, mitä et. Jos olet epävarma, kirjoita puheesi sana sanalta paperille. Harjoittele niin monta kertaa, että osaat sen ilman papereita. Käytä harjoitusyleisöä ja hio turhat maneerit ja sanat pois. Menee tilanteeseen täysillä. Antaudu tunteelle. Välitä viestisi niin kuin sinä haluat vastaanottajien sen itselleen saada.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:
Yksi kommentti kohteessa “Harjoitus tekee mestarin, myös esiintymisessä
  1. Tom Järvi says:

    Näin on. Urheilijat ja näyttelijät harjoittelevat ja pitävät kenraaliharjoituksia. Jokaisen esimiehen ja esiintyjän tulee myös harjoitella, jatkuvasti. Ja lapset ihmettelee miksi isä seisoo peilin edessä ja puhuu itsekseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä