Hyvä tarina aiheuttaa aina jotain tunnetasolla

Uskotko siihen, että ihminen on rationaalinen eläin, joka usko ja muistaa ainoastaan faktat? Elätkö maailmankuvassa, jossa kaikki mitä liittyy tunteisiin on typerää puuhastelua ja vie aikaa siltä oikealta, rationaaliselta tekemiseltä. Ei siinä mitään, mutta olet ikävä kyllä väärässä.

Olen jo pidemmän aikaa paasannut, että meidän täytyy saada aikaiseksi jotain tunnetasolla, ennen kuin vastapuoli on valmis ottamaan faktaa vastaan. Kanava pitää saada auki. Sydän väpättämään. Mielikuvitus liikkeelle. Koskettaa jotain jossakin syvällä ihmisessä. Ilman tätä et tule onnistumaan. Olet sitten vanhempi. Johtaja. Myyjä. Tai oikeastaan kuka tahansa missä tahansa asemassa tai ammatissa. Vaikka ihminen ei muistaisi sisältöä, hän muistaa aina tunteen mikä tilanteeseen liittyi.

Käytän itse brändistrategiatyössä kysymyksinä, useiden muiden rinnalla, näitä kahta: mikä eläin yritys on? Ja jos yritys olisi musiikkia, mikä biisi, bändi tai genre se olisi? Usein kysymykset saavat vastaajalle hymyn huulille ja kommentin ”hyviä kysymyksiä”. Päätarkoitus on kuitenkin saada ihminen vietyä tiettyyn tunnetilaan, ja katsoa mihin asioihin hän edustamansa yrityksen liittää. Välillä on ollut hämmentävää huomata, että rationaalisesti ajattelevat ihmiset eivät osaa, tai halua vastata näihin kysymyksiin. Onko niin, että he oikeasti eivät osaa niihin vastata? Vai onko mahdollisesti niin, että he eivät halua vastata, koska pelkäävät paljastuvansa?

Luen parhaillaan Juhana Torkin kirjaa, Tarinan Voima. Kirja sisältää huikean paljon kiinnostavaa sisältöä tarinoihin, kertomuksiin, arkkityyppeihin, hyvän ja pahan taisteluun jne liittyen. Yksi kiinnostava kappale melko alussa käsittelee yritysten tarinoita. Kun seuraavan kerran katsot oman tai toisen yrityksen strategiapresentaatiota, kysy itseltäsi kaksi asiaa: miltä minusta nyt tuntuu? Eli aiheuttiko presentaatio tai jokin sen osista jotain tunnetasolla. Kysy myös tämä: mitä henkilökunta tuntee kun he näkevät saman? Jos saat molempiin kysymyksiin vastaukseksi, että jossakin värähti, olette oikealle tiellä. Jos taas missään ei tuntunut miltään, on hyvä heittää strategialla vesilintua ja aloittaa alusta. Hyvä tarina aiheuttaa aina jotain tunnetasolla. Muuten se ei jää mieleen.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:
2 kommenttia kohteessa “Hyvä tarina aiheuttaa aina jotain tunnetasolla
  1. Sakari Kemppainen says:

    Hienoa sisältöä taas Cristoffer. Blogiasi on ilo lukea. Tartut asioiden ytimeen, ilman turhaa jargoniaa. Varsinkin yrittäjänä asiantuntijapalveluiden myymisessä ja myynnin sparraamisessa olen saanut monia käytännön hoksautuksia.

    Mojovaa maaliskuun jatkoa pohjoisesta.

    -Sakari

  2. Christoffer Nordberg says:

    Kiitos mahtihienosta palautteesta, yritän pitää taso yllä 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä