Hyväkin strategia on yhtä tyhjän kanssa ilman kirkasta tarinaa

Luvattoman usein, yritysten strategiat ovat kryptistä kieltä josta ei ota kiinni Erkkikään. Ja vielä pahempaa, joskus näitä strategioita ei ole edes saatu paperille asti, vaan ne ovat ajatuksen virtana yhden tai useamman johtajan päässä. Yritä siinä sitten johtaa ja hurmata asiakkaita tilanteessa jossa yksi on suunnasta yhtä mieltä ja toinen toista.

Vanhan totuuden mukaan, mikäli et saa asiaa paperille kirjoitettua, ei asia ole vielä tarpeeksi jäsentynyt ja yksinkertaisella tasolla. Siksi on olennaisen tärkeää tehdä strategiatyötä tavalla, jossa yksi strategien ilmenemismuoto on kirkas tarina. Tarina joka kertoo mikä on yrityksen positio markkinassa, mitkä ovat kilpailukyky- ja mitkä kilpailuetuasioita. Sekä mitkä ovat attribuutit, jonka kautta ja avulla yritys kommunikoi niin sisäisesti kuin ulkoisesti selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Koska olen yksinkertainen ja pragmaattinen ihminen on yksi ohjesääntöni yritysjohdolle aina se, että tarinan pitää olla niin kirkas, että jos antaisin materiaalit äidilleni luettavaksi, hän saisi heti kopin siitä, miksi kyseisestä yrityksestä kannattaa kiinnostua. Siksi pidän tärkeänä kuvata lyhyesti ja ytimekkäästi vastaukset kolmeen asiaan: miksi asiakkaan kannattaa ylensäkään yrityksestä kiinnostua, mitä hän voi ja mitä hänen kannattaa yritykseltä ostaa, ja tärkeimpäinä, miksi hänen kannattaa tehdä yhteistyötä juuri kyseisen yrityksen kanssa. Hakemalla ja kiteyttämällä vastauksen näihin kolmeen kokonaisuuteen on meillä jo hyvän tarinan aineikset olemassa.

Viestintä ja johtaminen on haastava laji. Se miten sinä ymmärrät asiat, ei ole välttämättä kuten joku toinen asian ymmärtää. Siksi on olennaisen tärkeää minimoida rikkinäisen puhelimen efekti kirkkaan tarinan avulla. Näin vältät monta sudenkuoppaa niin johtamisessa, kuin kommunikaatiossa markkinalle ja asiakkaiden suuntaan.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä