Hyvän idean tunnistaa siitä, että se häiritsee

Tuttu tilanne. Jokin toimiala on vuosi saanut toimia neitseellisessä tilanteessa. Samat pelurit ovat vuosia hallinneet markkinaa. Jaettavaa on riittänyt kaikille. Asiakkaasta on ainakin kaunopuheissa juteltu mukavia. Todellisuudessa tuotteet ja palvelut on kuitenkin tuotettu tavalla, joka on paras järjestely yrityksille jotka näitä tuotteita ja palveluita tuottavat. Asiakas osta, tai itkee ja ostaa. Rauha on maassa. Kassakone laulaa hoosiannaa.

Yhtäkkiä kulisseissa alkaa pöhinä ja kuhina. Markkinalle tulee uusi toimija joka mullistaa koko busineksen. Toimija, joka on miettynyt oman tarjoomansa ja tapansa toimia niin, että asiakas tulee onnelliseksi. Toki ajatellut myös omaa hyvää ja kassavirtaansa. Mutta kuitenkin niin, että asiakas haluaa valita juuri tämän yrityksen tuotteet ja palvelut.

Vanha kaarti on näreissään. Närkästyneisyys verhotaan kuitenkin vähättelyyn. ”Annetaan nyt poikien kokeilla, mutta kyllä me nää hommat paremmin osataan”. Kaivaudutaan syvemmälle poteroihin ja pidetään kiinni vanhasta. Kunnest huomataan, että vanhaa maailmaa ei enää ole. Tehdään vääriä asioita oikein siinä vaiheessa kun asiakas on jos siirtynyt muualla.

Esimerkkejä on lukuisia. IKEA:n tulo suomeen sai aikaan pitkän linjan huonekalumyyjissä lähinnä säälinsekaista myhäilyä. ”Kyllä suomalainen haluaa ostaa laadukkaan suomalaisen huonekalun”. Ongelma oli vaan se, että IKEA ei edes ollut ja ole huonekalukauppa.

Kun Lidl aloitti härmässä, oli moni K ja S-kauppias sitä mieltä, että sehän on sellainen halpahalli joka on marginaalissa. Olisi hauskaa olla kärpäsenä katossa tänään kun samasta putiikista puhutaan. Kasvu on ollut jo vuosia huikeaa. Myös minun perheeni on siirtänyt suurimman osan elintarvikeostoista tähän saksalaiseen konseptikauppaan. Samaa ja/tai parempaa laatua parisataa euroa halvemmalla kuukaudessa. Entisestä S-marketin asiakkaasta on tullut jotain muuta.

Suomen taksit ovat olleet tietoisia jo vuosia siitä mikä on Uberin palvelukonsepti. Siitä huolimatta ei palveluita olla haluttu paranta,a koska ollaan syvästi oltu sääntelyn uskossa ja siinä, että kyllä valtio ja lainsäädäntö torppaa tällaiset toimijat. Asiakas ostaa siltä keneltä saa parasta vastinetta rahalleen. Aina ei edes ole kyse halvimmasta hinnasta.

Maailma muuttuu. Pysytkö sinä ja yrityksesi vauhdissa mukana. Seuraavaa mullistusta suunnitellaan jo jossain naapuruston autotallissa. Pahinta mitä voi olettaa on se, että tämä ei kosketa sinua.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä