Saamme viikosta toiseen lukea lehdistä sekä katsoa televiosio-ohjelmista mantraa siitä, että kaikki työpaikkojen ongelmat johtuvat huonoista johtajista ja heidän huonosta johtamisestaan. En kiistä sitä, etteikö asiassa olisi perää, olenhan itsekin saanut nauttia huonosta johtamisesta. Väitän kuitenkin, että kaikki ongelmat eivät voi olla johtajien ja johtamisen syytä.
Usein helpoin tapa muuttaa asioita on katsoa peiliin ja neuvotella itsensä kanssa, miten ja mihin suuntaan haluaa asioiden muuttuvan. Jos esimiehesi on totaalinen mulkku ja siitä kärsit, ainoa tapa ottaa kohtalo omiin käsiinsä, on etsiä itselleen uusi työpaikka. Jos et sitä tee, voit katsoa peiliin ja todeta, että olet valmis tyytymään kohtaloosi.
Peräänkuulutan samaan huutoon myös sen pohtimista, millainen alainen olet. Johtaminen saa keskusteluissa hyvinkin paljon huomiota. Kun taas alaistaidot ovat jääneet huomattavasti vähemmälle painoarvolle. Ikävä tosiasia on kuitenkin se, että johtajatkin ovat vain ihmisiä. Ja jos itse asetat itsesi osalta lapsenomaisesti kaikki asiat ja päätökset johtajan tehtäväksi, ilman että itse pohdit miten asioita kehittää ja mahdollisesti toisin tehdä, on sinun syytä toteuttautua siihen, että kaikki asiat eivät mene kuten sinä haluaisit.
Johtajia ja heidän tekemiään päätöksiä on helppo arvostella. Usein kuitenkin johtajat tekevät päätöksensä epävarmuudessa, tietämättä mitä kaikki vaikutuksia päätöksillä. Se on toki johtajan tehtävä ja siiten heille maksetaan. Alaisten sivustajohtaminen mielipiteineen siitä, “miten asiat pitäisi tehdä”, ei kuitenkaan tee lopputulemasta parempaa kenenkään osalta.
Avoin ilmapiiri jossa niin johtajat kuin alaiset osallistuvat asioiden kehittämiseen ja vastuunkantamiseen tehdyistä päätöksistä on parasta lääkettä huonon johtamisen kitkemiseen. On aina hyvä miettiä mitä itse voi tehdä ja minkä panoksen on valmis antamaan, ennen ensimmäisen kiven heittämistä.
Leave a Reply