Kartta ei ole maasto – strategiasta tarinaan

Vaikka varmaan olet ennen kuullutkin otsikon mukaisen fraasin, ei haittaa. Lupaan, että se mitä seuraavaksi luet, tulee antamaan asialle syvällisemmän merkityksen. Tulen kertomaan sinulle kommunikaation ja ymmärretyksi tulemisen sietämättömästä vaikeudesta.

Kerron sinulle salaisuuden. Se miten sinä näet maailman, ei ole sama, kun miten ihminen vieressäsi sen tekee. Se miten sinä tulkitset asioita ja tilanteita ei ole totuus. Sinun kokemus, on ainoastaan sinun totuutesi. Ja juuri tästä syystä johtuen, on kommunikaatio ja vaikuttaminen sietämättömän vaikeata. Miten sitten saavuttaa hyviä tuloksia kun lähtökohdat ovat vaikeita?

Tutkitaan seuraavaksi asiaa yrityksen strategian ja tarinan näkökulmasta. Usein näitä tehdään niin sanotusti ylhäältä alaspäin. Eikä siinä mitään. Johtajan työtä onkin pitää huoli siitä, että yritys tekee oikeita asioita ja vielä osaa ne kommunikoida niin sisäisesti kuin asiakkaille. Tässä tuleekin ensimmäinen haaste. Miten varmistaa a) johtoryhmän yhteinen näkemys ja kokemus, sekä b) pitää huoli siitä, että johtajat osaavat jalkauttaa strategian tavalla, joka saa asioita tapahtumaan suuren ymmärryksen vallitessa?

Usein strategiat syntyvät komiteatyöskentelynä kera tarvittavan määrän diskuteerausta. Ja juuri siksi, että asiaa on tarpeeksi paljon ja kauan vatvottu, on jokaisella osallistuneella johtajalla melko hyvä käsitys siitä mistä asiassa on kyse. Strategiasta on jopa saatu työstettyä jonkinlainen voimapiste joka kiteyttää tahtotilan. Kokemukseni mukaan, tässä tullaan yhteen pullonkaulaan.

Harva johtaja on kynästään niin terävä, että osaa ammattilaisen ottein tiivistää strategiasta version, joka on ymmärrettävä ja herättää siinä määrin tunteita, että ihmiset saadaan mukaan. Kuten aikaisemmin totesimme, kommunikaatio ja vaikuttaminen on haastava laji. Kuitenkin on olennaisen tärkeää kiteyttä strategia ymmärrettäväksi tarinaksi ja asiakaslupaukseksi. Jos et sitä tee, saattaa olla, että se kartta mikä sinulla on kädessäsi, ei vastaa maastoa minkä muut ympärilläsi näkevät.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä