Laadukkaasti, nopeasti vai halvalla?

Kliseisen kolmikentän mukaan, asiakas voi valita itselleen kolmesta ominaisuudesta kun hän tekee ostopäätöstään. Haluaako hän laadukkaan tuotteen tai palvelun, haluaako hän tuotteen nopeasti, vai onko halpa hinta hänelle yksi tärkeä ostokriteeri. Homman juju on siinä, että näistä kolmesta voit valita vain kaksi. Eli ja jos haluat laadukkaan tuotteen nopeasti, ei edullinen hinta mahdu yhtälöön. Jos taas halpa hinta on kriteeri, joudut uhraamaan joko laadukkuuden tai nopeuden.

Koska itse olen palveluntarjoaja, olen paljon pohtinut edellä kuvattua asiaa. Pohdinnan lopputulos on se, että mielestäni asiantuntijapalvelun ostaja ansaitsee itselleen kaikki kolme asiaa. Laadukkaan palvelun, nopeasti ja vielä sopivalla hinnalla. Sopivalla hinnalla siksi, että palvelun hinnalla ei ole absoluuttista määritettä vaan sitä pitää peilata siihen arvoon mitä asiakas saa, ja samalla vaihtoehtoiskustannuksiin jos tekee väärän valinnan tai jättää asiat tekemättä kokonaan.

Laadukkuus on melko helppo ymmärtää. Lähtökohtaisesti uskon, että suurin osa palveluntarjoajista haluaa tarjota asiakkaalleen hyvää. Toki poikkeuksia löytyy, mutta pääsääntöisesti tämä toimii näin.

Nopeus onkin sitten suhteellinen käsite. Suuresti siksi, että vanhassa ajattelumallissa hyvää laatua ei voi tehdä ilman että siihen urhataan paljon aikaa. Ja kun aika on myös osaksi ollut mittari sille miten paljon asiakkaalta voi laskuttaa, on moniin asioihin tuhrattu aivan liikaa tätä kallisarvoista resurssia. Itse haluan kääntää tämän päälaelleen: asiakkaan tulisi saada laadukas lopputulos nopeasti, eikä ansaintalogiikkaa tulisi missään tilanteessa sitoa mahdollisimman suureen määrään käytettyjä tuntejan, vaan siihen mitä saadaan aikaan.

Halpa hinta. Mikä ihana ostokriteeri? Ostaisitko halvimmalta mahdollisimmalta aivokirurgilta palveluita jos olet vakavasti sairas? Sitä minäkin. Hyvästä kannattaa maksaa, mielellään jopa ylihintaa, jos sillä varmista parhaan lopputuloksen. Jos maksat liian vähän ja saat huonon palvelun itsellesi, et saa sitä mitä tarvitsit ja kaupan päälle menetit vielä rahasi.

Laadukas. Nopeasti. Oikean hintainen. Siinä uusi kolmikko käyttöösi. Saat valita kaikki kolme kerralla.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä