Mitään merkittävää ei synny ilman intohimoa

Sadan metrin maailmamestaruus. Oopperan kummitus. Hahnenkammin voitto. Nobelin palkinto. Harry Potter. Apple. Ferrari Ja monet, monet, muut asiat.

Olen viime aikoina seurannut mielenkiinnolla kirjoittelua elämän hidastamisesta. En näe siinä sinällään mitään väärää, mutta yksi ikävä sivusointi näissä jutuissa monesti on. Usein nimittäin monet downshiftaamiseen mantraa hokevat ovat sitä mieltä, että työ ja asioiden vimmainen tekeminen yleensäkin on saatanasta. Ja laiskuus taas…no en keksi sille sopivaa sanaa, mutta ymmärrätte kyllä.

Miksi näin? Miksi ahkeruudesta on tullut negatiivinen asia. Ahkeeruudesta, jota ilman jää moni asia tekemättä ja saavuttamatta. En ainakaan omakohtaisesti ole valmis allekirjoittamaan sitä, että ei saisi tavoitella unelmiaan tai muita asioita joita haluaa saavuttaa. Oli sitten kyse omasta työstä, harrastuksesta tai mistä tahansa asiasta mihin tuntee palavaa intohimoa. Jos downshiftaajaa ei ole valmis pistämään itseään likoon ja ahkeroimaan, miksi hän osoittaa sormella minua joka niin haluaa tehdä?

Hyvin usein varsinkin työnteolla on huono klangi. Miksi näin? Jos joku sattuu työstään tykkäämään, ja tekee sitä sitten vaikka vuorokaudet ympäriinsä, mitä se muille kuuluu. Jos sinä et tykkää tehdä työtä ja sitä kautta toteuttaa itseäsi, miksi haluat riistää saman ilon toiselta. Pidit tätä iloa sitten miten hassuna tai vahingollisena asiana ylensäkään. Harva yrittäjä olisi pärjännyt ensimmäistä vuotta pidemmälle jos hän olisi tehnyt asiat puolihuolimattomasti ja vasemmalla kädellä.

Tai jos satut olemaan intohimoinen urheilija. Triatlon ei esimerkiksi kiinnosta minua pätkän vertaa, mutta ymmärrän sen intohimon mikä lajin harrastajilla on tähän kestävyyslajiin. Minun juttuni ovat toisenlaisia, mutta silti minulle yhtä tärkeitä. Eikä triatlonin harrastajan tarvitse tajuta minun crossfittaamista tai motocross tykittelyä. Huvinsa kullakin, eikö niin.

Väitän, että jos haluat tulla hyväksi missä tahansa asiassa, tarvitset perille päästäksesi kärsivällisyyttä, taitoja ja aimo annoksen intohimoa. Toki voit tulla keskinkertaiseksi tai hyvällä tuurilla ehkö jopa hyväksi ilman intohimoa. Mutta ilman sitä, että saa aikaan mitään merkittävää.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä