Lakkaa kusettamasta itseäsi

Jokainen meistä joka myyntityötä tekee tietää, että myynti on kestävyyslaji, ei pikajuoksua. Sitkeys palkitaan. Se joka jaksaa asiakkaassa kiinni roikkua, yleensä kaupan kotiin saa. Näin meille opetetaan. Näin minä opetan. Ja näin se toimii. Yleensä.

Jotta homma toimisi, tarvitaan yhtälöön kuitenkin asiakas. Sellainen, joka on ostamassa. Ei sellaista, joka vain tuhlaa omaansa ja sinun aikaasi turhiin keskusteluihin. Sellaisiin, jossa sinä hyväuskoisena asiantuntijana kerrot potentiaaliselle asiakkaalle miten hänen maailmansa pystyt parantamaan. Saaden asiakkaan innostumaan. Pyytämään sinua tekemään ehdotuksen miten asioita kannattaa edistää. Keskustelemaan lisää. Sparraamaan. Pyytäen odottamaan vielä pari viikkoa ”jotta omat asiat saadaan selviksi”.

Kierre joka toistuu ja toistuu. Parista viikosta tulee kuukausi. Kuukaudesta kvartaali. Kvartaalista vuosi. Ja yhtäkkiä huomaatkin, että olet käyttänyt tuhottamasti aikaa ja energiaa asiaan, joka ei tule koskaan etenemään. Asiakkaalla ei olekaan todellista tarvetta. Hänellä ei kenties ole valtaa päättää vaikka niin esittää. Hän ei ollut koskaan edes ostamassa, kunhan innostui hiukan keskusteluistanne. Sinä tuhlasit aikaasi. Hän tuhlasi aikaansa.

Asiakkaalla on joko tarve jollekin asialle tai sitä ei ole. Jos käytät aikaasi potentiaalisiin asiakkaisiin, jotka kenties voisivat joskus ostaa, kusetat niin itseäsi, kuin henkilöä jota tapaat. Ja samalla tavalla asiakas kusettaa itseänsä. Tai sitten hänellä yksinkertaisesti on liian vähän tärkeitä asioita hoidettavana, kun hänellä on aikaa jutella kanssasi asioista jotka jäävät haaveiden asteelle. Pohdi siis tarkkaan miten kallisarvoista aikaasi käytät, niin myyjänä kuin ostajana. Myyjälle kun ei tule paha mieli siitä, että sanot suoraan ettet ole ostamassa, Nyt, etkä koskaan.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä