Liika asioiden hyssyttely estää muutoksen

Sinulle on ystävä jolla on lähes satakiloa ylipainoa. Joka ei harrasta hikoilua tuottavaa liikuntaa yhtään. Joka syö eineksiä ja ravintolaruokaa upottaen suuhunsa kolmen aikuisen ihmisen verran kaloreita. Joka juo liian usein ja liian paljon. Joka ei jaksa kävellä portaita ylös ja hengästyy kun ottaa viisi askelta jääkaapille Mitä hänelle tulisi sanoa? ”Sulla taitaa kuule olla jonkin verran tuota painoa tullut, mutta sähän oot aina ollut hiukka pyöreä, että eihän meidän kaikkien tarvii mitään luurankoja olla” Vai kerrotko hänelle totuuden. Sen, että jatkamalla samaan malliin saat olla onnekas jos ehdit nähdä lastesi pääsevän ripille ennen kuin kroppasi sanoo sopimuksen irti ja olet parin metrin syvyydessä? Sen, että hyvällä tuurilla kuolet heti, etkä ole aivohalvauksen ja sydärin jäljiltä liikuntakyyttömänä loppuikäsi ympärivuorokautisessa sairaalahoidossa.

Totuus sattuu välillä. Niin sen tuleekin tehdä. Erityisesti silloin kun halutaan saada muutos aikaan. Kohtaan lähes päivittäin liikaa hyssyttelyä niin alun ylipainoesimerkin mukaan tai silloin, kuin yrityksessä pitäisi muuttaa radikaalisti omaa liiketoimintastrategiaa tilanteessa jossa on selvää, että vanhat toimintamallit johtavat ennen pitkää konkurssiin. Miksi sitten totuuden hyväksyminen ja muutoksen välttämättömyyden ymmärtäminen on meille niin helvetin vaikeaa?

Yksi syy voi olla se, että kukaan ei ole koskaan laittanut meitä tilille. Siis avannut silmiä sille, että näin ei voi jatkua. Toinen voi olla se, että massahypnoosissa, joksi monen yrityksen kultuuria voisi kutsua, ei ole muita totuuksia kuin se, jota vanhasta kiinni pitävät haluava meille syöttää. Muutos tuntuu ikävältä. Muutos pakottaa tekemään asioita uudella tavalla. Muutos pakottaa pistämään itsensä likoon. Muutos on matka tuntemattomaan ja siksi se aiheuttaa angstia.

Muutos on kuitenkin välttämätön. Ilman muutosta ei voi tulla uutta. Ilman muutosta, sinä ja yrityksesi taantuvat, koska paikallaan ei voi pysyä. Ilman muutosta sinä ja yrityksesi eivät kehity. Olet sinä se joka mahdollistaa muutoksen vai se joka vastustaa sitä?

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä