Luin viime viikolla jutun fitness-urheilija Janni Hussista, joka on hyvällä tavalla pystynyt kaupallistamaan oman henkilökohtaisen brändinsä, varsinkin mitä tulee Instagramiin. Janni laskuttaa tuhat euroa julkaisulta niiltä yrityksiltä, jotka haluavat tavoittaa hänen seuraajansa kyseisessä mediassa. Pohdit varmaan onko tämä paljon vai vähän? Silti Jannin laskuttamaa summaa voidaan pitää minimaalisena, kun sitä vertaa Instagramin varsinaisiin supertähtiin.
Kuulin jonkin aikaa sitten jutun eräästä pelifirmasta, joka halusi käyttää erästä suhteellisen tunnettua jalkapalloilijaa uuden pelinsä lanseerauksessa. Ainoa mitä kaverin piti tehdä, oli julkaista kymmenen kuvaa/videota Instagramissa, jossa hän kyseistä peliä pelaa. Ja tietenkin samalla kehua peliä, ja kertoa mistä sen saa ostaa. Jalkapalloilijan korvaus tästä työstä oli kaksi miljoonaa dollaria. Saatat jälleen kysyä, onko tämä paljon vai vähän?
Pelifirma oli kuitenkin sitä mieltä, että yhteistyö oli erittäinkin kannattavaa. Pelin lanseeraus hoitui muutamassa päivässä ydinkohderyhmälle, samalla kun myyntiluvut menivät katosta läpi. Hyvä diili niin pelifirmalle kuin jalkapalloilijalle jonka henkilöbrändiä sekä seuraajia taitavasti ulostulossa hyödynnettiin.
Esimerkit kertovat suoraviivaisella tavalla siitä, miten digiajan kuluttajiin vaikutetaan ja mikä on sosiaalisen media voima.
Leave a Reply