Mitä tekisit toisin jos aloittaisit tänään alusta?

Yksi guruistani, Brian Tracy, puhuu termistä “zero based thinking”. Kyse on siitä, että kun aloitamme jonkin asian tekemisen, oli sitten kyseessä yrityksen perustaminen, työnteko, opiskelu, tai vaikkapa parisuhde, ajauduimme nopeasti tiettyyn uraan ja toimintamalliin. Tässä urassa pysymme sitten kiinni, meni asiat hyvin tai huonosti. Ihan siksi, että ihminen on tunnetusti huono tekemään, ja varsinkaan aloittamaan muutosprosessia.

Zero based thinking-ajattelussa, Brian haastaa sinua pohtimaan asioita näin: based on what You now know, would You start or get in to those things where You are now? Eli vapaasti suomennettuna: kun nyt olet vanhempi ja viisaampi, tekisitkö asiat samalla tavalla?

Tätä ajattelumallia voi käyttää mitä moninaisissa oman elämän kehittämiseen liittyvissä konteksteissa, fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista, aina uran ja vaikkapa lasten kasvattamiseen liittyen. Itse ole pohtinut tämän viitekehyksen ympärillä esimerkiksi oman yritykseni tapaa markkinoida, oppien ja muuttaen tätä matkan varrella ja vuosien aikana.

Digiaikana liiketoimintamallit muuttuvat hurjaa vauhtia. Se mitä myyt tänään, saattaa huomenna olla jo vanhaa. Tai sitten asiakkaiden tavat ostaa ja käyttää palveluita, ovat muuttuneet nopeasti niin paljon, että huomaat tekeväsi vääriä asioita oikein kun kauppa ei enää käy kuten ennen.

Mitä sinä tekisit toisin jos aloittaisit tänään alusta, vanhempana ja viisaampana?

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä