Myyjät, nuo manipuloinnin mestarit

Meillä suomalaisilla on ihmeellinen suhde ja suhtautuminen myyntiin ja sitä tekeviin myyjiin. Suurin osa kansasta on sitä mieltä, että myynti on saatanasta, ja myyjät alinta kastia mitä maa päällään kantaa. Kenties jyrkästi sanottu, mutta en taida olla ihan hakoteillä. Me emme halua että meille myydään ja että meihin myyjän kautta vaikutetaan.

Myymistä pidetään yleisesti ihmisten manipulointina. Tyrkytetään jotain sellaista mitä vastaanottaja ei tarvitse, ja manipuloidaan asiakkaan ajatuksia tavalla, joka tekee myyjästä ja hänen edustamastaan tuotteesta vastustamattoman. Näin siis ainakin teorissa. Olemmeko me ihmiset todella näin helposti vietävissä? Kenties joku on ja jotkut tätä manipulointitaitoaan väärin käyttävät. Silti on mielestäni melko rohkeaa yleistää, että kaikki myyjät ja myynnin kanssa tekemisissä olevat olisivat moraalittomia ketkuja.

Usein on nimittäin niin, että asiakkaalla on jokin tarve tai huoli. Piilevä tai jo tiedostettu, jonka myyjä osaa kiteyttää sekä oman ammattitaitonsa kautta tarjota tähän asiaan asiakkaalle sopiva ratkaisu. Onko silloin kyseessä manipulointi vai asiakkaan auttaminen? Sinä päätät.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä