Sano hyvästit esiintymiskammolle

Olen esiintymisammatissa. Joudun, ja ennen kaikkea saan esiintyä ja puhua julkisesti. Välillä kyseessä on pienempi porukka, esimerkiksi johtoryhmän sparraus. Usein valmennan myyjiä, useita kymmeniä kerrallaan. Silloin tälloin sparraan asiantuntijoita modernissa asiakasajattelussa ja asiakkuuksien kehittämisessä. Nautin ammatistani erittäin paljon. On mahtavaa saada jakaa omaa osaamistaan ja kokemuksiaan sellaisille joille niistä on ammatillisesti hyötyä.

Vielä muutamia vuosia sitten jännitin esiintymistä todella paljon. Entisenä koulukiusattuna en voinut aina olla ajattelematta ”mitäköhän noikin musta ajattelee, tykkääkö ne musta?”. Välillä verenpaine ennen aloittamista oli kovin korkealla. Ahdisti. Teki mieli juosta tilanteesta karkuun. Olla tekemättä se mistä kuitenkin nautin, ja josta minulle maksetaan.

Sanotaan, että harjoitus tekee mestarin. Niin myös esiintymisessä. Usein ihmiset luulevat, että joku nyt vain sattuu olemaan luonteeltaan hyvä esiintyjiä. Että äidinmaidossa sattui tulemaan sopivat geenit ja sillä mennään. Eivät voisi olla enempää rauhassa. Esiintymistaito on nimensä mukaisesti taito. Sellainen jossa alussa olet huono, kohta kohtalainen. Lopussa kenties olet jopa mustan vyön arvoinen sensei. Se, jota muut katsovat ylöspäin ja haluavat tulla kaltaiseksi. Henkilö jolla on karismaa. Henkilö joka saa viestin perille. Henkilö joka hurmaa kuulijansa.

Esiintymistä pitää treenata, aivan kuten mitä tahansa lajia. Kaikki alkaa siitä, että mietit asian jonka haluat ihmisille jakaa. Kirjoitat nasevan otsikon. Kiinnostavat ankkurit. Tarinat ankkureiden taakse. Sen jälkeen alkaa armoton treeni. Mestariesiintyjät eivät jätä mitään sattuman varaan. Jokaista sanaa, äänenpainoa, eleitä, liikettä tilassa mietitään ja hiotaan kunnes kaikki on täydellistä. Tässä treenissä yleisö on hyvä pallotteluseinä. Jos haluat olla itsellesi vielä raadollisempi kuvat oman esiintymisesi. Näin näet itsesi kuulijan silmin. Lupaan, että tämä on silmiä avaava kokemus. Hyvässä ja pahassa. Mutta vain näin sinusta voi tulla hyvä.

Treeni ja rutiinit tuovat esiintymiseen varmuutta. Ulkopuolisin silmin voi jopa näyttää siltä, että et jännitä ollenkaan. Hyvän ammattilaisen merkki on kuitenkin aina se, että ennen lavalle menoa, neukkarin astumista tai auditorion eteen kävelemistä pieni kutina tuntuu mahanpohjassa.

Enää en itse jännitä paljoakaan. Pakokauhu on poissa. Ja sen pidän myös poissa armottomalla treenillä sekä harjoittamalla esiintymistä oman ammatin kautta.

Kaikki taidot ovat opittavissa. Myös esiintymistaito. Sinussakin piilee maailman paras esiintyjä. Koska kaivat hänet esiin?

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä