Sinäkin olet vain puoliksi töissä

Näin lomien lähestyessä loppuaan on jälleen hyvä hetki miettiä miksi me työpaikoilla olemme, ja miten siellä tulee toimia. On nimittäin tutkittu, että keskimäärin puolet meidän jokaisen työajasta valuu hukkaan mitä ihmeellismpiin sijaistoimintoihin.

Meidät keskeytetään, tai me itse keskeytämme sen työtehtävän, mitä olemme kulloinkin tekemässä. Kollega tulee ja kysyy miten viikonloppu meni. Kahvihammasta kolottaa. Mitäköhän siellä Facebookissa juuri nyt tapahtuu. Mitä kertoo uutispalvelu uusimmista tapahtumista maailmalla. Kohta onkin lounas…

Kuullostaako tutulta? Sitä ajattelinkin. Tunnistan tämän haasteen myös itse. Aina eteen singahtaa jokin tärkeämpi ja mielenkiintoisempi ajatus kun juuri se työ mitä olet suorittamassa. Toki ajattelu on tärkeää. Ja monimuotoisuudesta ja erilaisista asioista oppii koko ajan uutta. Mutta moniajo ei ole aivoille hyväksi. Itse asiassa sinä et edes siihen pysty. Pystyt vain ja ainoastaan keskittymään yhteen asiaan kunnolla kerralla.

Mitä haasteita tämä rikkonainen tapa tehdä työtä siten aiheuttaa? Ensinnäkin, ne työtehtävät mitä kulloinkin suoritat, kestävät pidempään saada valmiiksi. Toisekseen, tekemäsi työn laatutaso kärsii. Ja kolmanneksi, sinä koet stressiä siksi, että joudut hajottamaan aikasi moneen asiaan samaan aikaan, samalla kun et saa töitä valmiiksi. Pahimmillaan paiskit pitkää päivää, vaikka työmääräsi ei sitä aiheuttaisikaan.

Miten sitten muuttaa omaa tekemistä niin, että teet töitä täydellä teholla silloin kun niitä teet? Yksi hyvä tapa on listata tehtävät työt. Jaa ne kolmeen kategoriaan: tärkeä ja kiireelliset, tärkeä mutta ei kiireelliset, ei tärkeät eikä kiireelliset. Listaa tehdessäsi ole rehellinen. Mieti aina sitä mitä sinun oikeasti tulee saada aikaan. Priorisoi koko ajan. Mieti joka päivä mitkä asiat ovat tärkeitä ja kiireellisiä. Tee nämä ensin.

Hankkiudu myös aikasyöpöistä eroon. Pyydä kaveria palaamaan viikonlopun asioiden merkeissä lounasaikaan. Sulje sähköposti ja sosiaalinen media. Kun olet töissä, tee töitä. Kuullostaa yksinkertaiselta, mutta jos listaat kaiken mihin päivän aikana käytät aikaa, huomaat heti, että varsinaiseen työhön kuluu pelottavan vähän energiaa.

Mitä järkevämmin ja tehokkaammin päiväsi käytät, sen nopeammin saat työsi tehtyä.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä