Sano sama asia seitsemäntoista kertaa

Turhauttaako? Tuntuuko siltä, että joudut kertamaan samoja asioita yhä uudelleen ja uudelleen? On se nyt kumma, että aikuisille ihmisille pitää toistaa asiat moneen kertaan. Älä huoli, on ihan normaalia, että joudut johtajana tällaisiin tilanteisiin. On nimittäin tutkittu tosiasia, että sama asia pitää toistaa keskimäärin seitsemäntoista kertaa, ennen kuin se on juurtunut kuulijan päähän.

Johtaminen on kiinnostavaa jankuttamista. Samojen asioiden toistamista yhä uudelleen ja uudelleen. Voi kuitenkin nopeuttaa tätä prosessia huomattavasti pitämällä huolen siitä, että kertomasi asiat ovat terävästi ja kiinnostavalla tavalla muotoiltuja. Se helpottaa viestin perille menoa ja pitää huolen siitä, että asiat juurtuvat paremmin vastaanottajan mieliin.

Yksi hyvä keino on käyttää tarinoita, metaforia ja ankkureita. Ihmisten perimmäinen tapa siirtää tietoa sukupolvilta on ollut tarinan kerronta. Iltaisiin istuttiin leirinuotion äärellä jossa kylän vanhin kertoi oman yhteisön tarinoita kiinnostavalla ja koukuttavalla tavalla. Tässä tarinan kerronnassaan hän käytti metaforia sekä ankkureita. Liitti asioita toisiinsa ja kytki niihin usein tunnetason asioita. Sellaisia joiden avulla kuulijoiden mielikuvitus lähti liikkeelle sysäten asiat oikeisiin lokeroihin aivoissa. Sellaisiin, josta ne on helppo ja nopea palauttaa.

Miten sinä johdat? Kertomalla tylsiä faktoja monotoonisella äänellä, vai inspiroimalla ihmiset uusiin urotekoihin tarinoiden kautta. Tylsä ja arkipäiväinenkin asia herää henkiin täysin uudella tavalla kun hyödynnät tarinoita, metaforia ja ankkureita. Parhaassa tapauksessa et enää tarvitsee seitsemäätoista kertaa saadaksesi viestin perille. Yksikin kerta voi riittää.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä