Seitsemänkymmentä prosenttia päätöksistäsi on vääriä

Me suomalaiset olemme analyyttisyyden ja varmistelun maailmanmestareita. Joka nurkassa, notkelmassa ja niemen nokassa on juuri nyt toiminnassa työryhmiä, tutkimuksia, analyysin tekijöitä, tuotekehittelijöitä, asioiden säätäjiä ja hierojia, sivusta johtajia, asiantuntijoita, mielipidevaikuttajia ja kaikkea mitä villi mielikuvitus pystyy kelaamaan.

Analysoimme ja tutkimme asiat puhki. Hakkaamme timantista viimeisetkin kulmat pois niin että siitä ei jää mitään jäljelle. Emme uskalla ottaa riskejä. Pelkäämme pahinta. Pahimmassa tapauksessa jopa toivomme sitä, jos ei nyt itselle niin ainakin toisille. Hautaamme itsemme raportteihin, tutkielmiin, näkemyksiin ja kaikkeen muuhun kiinnostavaan. Teemme sitä siksi, että pelkääme kuollaksemme päätösten tekemistä ja varsinkin sitä, että teemme vääriä päätöksiä. Ja tämä päättämättömyytemme koituu kohta kohtaloksemme.

Minulla on sinulle uutinen. Päätöksentekoa, varsinkin yritystoiminnassa on tutkittu paljon. Yksi sinua kiinnostava, ja kenties jopa vähän helpottava löydös on se, että tutkitusti jopa seitsemänkymmentä prosenttia niistä päätöksistä mitä yrittäjä ja/tai johto tekee, on varsinkin yrityksen alkuvaiheessa vääriä. Tehdään liian positiivinen liiketoimintasuunnitelma. Arvioidaan tulot ja menot vääriin. Lähdetään liikkeelle väärällä strategialla. Palkataan vääriä ihmisiä. Jahdataan vääriä asiakkaita. Puhutaan sinänsä hyvästä tuotteesta termeillä joita asiakas ei ymmärrä. Ollaan aikaa edellä, markkina ei ole vielä valmis ostamaan. Lista on loputon.

Minä olen tehnyt kaikki nämä väärät päätökset ja virheet myös omassa, Reeperbahnin liiketoiminnassa. Silti tässä käkitään ja käyrä osoittaa eteenpäin. Ilman näitä kaikkia vääriä, ja myös oikeita päätöksiä, en olisi siinä missä nyt olen. Matkan varrella on tullut opittua aivan pirun paljon siitä, miten asioita ei kannata tehdä. Paljon on myös tarttunut taitoa ja näkemystä siitä, miten asiat kannattaa tehdä. Se on osaamispääomaa mitä kannan aina mukanani. Ja koska olen mielestäni fiksu kaveri, opin nopeasti enkä siksi tee samoja virheitä ainakaan montaa kertaa.

Pahinta mitä voit tehdä on se, että lamaannut etkä tee päätöksiä virheiden pelossa. Lamaannut ja analysoit, toivot löytäväsi oikeat ja ne sataprosenttisen varmat kriteerit ja perusteet. Näin ei tule tapahtumaan. Saat vain ja ainoastaan itsesi ja firmasi jumiin.

Nyt on oikea hetki hypätä kalliolta. Luottaa siihen, että varjo kantaa ja vie pitkälle. Onni suosii rohkeaa.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä